EFECTE DRAMATICE! Cum va schimba topirea gheţarilor faţa Pământului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Metropole întregi ar putea dispărea

EFECTE DRAMATICE! Cum va schimba topirea gheţarilor faţa Pământului

Ştiință 15 Februarie 2018 / 15:54 2864 accesări

Un nou semnal de alarmă este tras de specialiști referitor la topirea gheţurilor din Groenlanda şi Antarctica. Ei susţin că topirea gheţurilor din Groenlanda şi Antarctica vor avea urmări dramatice asupra mediului şi a oamenilor. Unele dintre cele mai mari metropole ale omenirii ar putea dispărea. Oamenii de știință prezic acum că acest lucru ar putea întâmpla „în timpul vieții noastre”, iar asta ar însemna inundații masive.

PIERDERI MASIVE DIN BANCHIZE CAUZATE DE TOPIRE

Oamenii de știință spun că în estul Antarcticii banchiza se îngroașă datorită precipitațiilor. Acest fenomen nu compensează însă pierderile de gheață cauzate de topirea din vest. Cercetătorii estimează că, până în anul 2100, nivelul mărilor și oceanelor ar putea crește cu până la 30 de centimetri. Specialiștii NASA susțineau în 2016 că principala cauză a topirii accelerate a ghețurilor din vestul Antarcticii era circulația unor curenți de apă caldă pe sub banchiză. Cercetările privind topirea ghețurilor arctice sunt la început. Abia prin anii 1990 oamenii de știință au început să înțeleagă dinamica transformării ghețurilor. Până la inventarea roboților subacvatici, singurele metode de a colecta date privind starea ghețurilor era găurirea acestora sau explorarea apelor de sub banchiză cu un submarin, susține oceanograful Craig Lee de la Universitatea din Washington. Ambele metode erau, însă, extrem de costisitoare.

2017 a fost unul dintre cei mai călduroși ani din istorie, pe durata căruia ghețurile s-au topit în ritm accelerat. Suprafața banchizei arctice este astăzi cu peste 14 km pătrați mai restrânsă decât în 1986, când se înregistrase un minim al întinderii acesteia.

PRIMEJDIE PENTRU ORAȘELE AFLATE PE COASTĂ

Ar urma să fie inundate ori chiar să dispară de pe faţa pământului metropole precum New York, Miami, Veneţia, Rotterdam, Atena, Istanbul, Napoli şi, în general, oraşe situate în zone de coastă.12
Pagina a fost generata in 0.1949 secunde