Efectele negative ale izolării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Efectele negative ale izolării

Lifestyle 14 Iunie 2016 / 20:29 657 accesări

Multe studii evidențiază efectele negative ale izolării asupra stării de sănătate, îndeosebi în ceea ce privește infarctul și accidentul vascular cerebral (AVC), relatează passionsante.be, scrie Agerpres. Bolile cardiovasculare și AVC sunt favorizate de factori de risc cunoscuți: hipertensiune, fumat, abuz de alcool, sedentarism, exces de colesterol.

O echipă britanică de cercetători de la Universitatea York a adăugat la această listă singurătatea, iar locul acesteia nu este deloc neglijabil. Oamenii de știință au analizat rezultatele unor studii anterioare, referitoare la circa 200.000 de persoane, observate o perioadă variabilă, de până la 20 de ani. Accidentele cardiovasculare, precum și AVC au fost studiate în funcție de gradul de izolare a pacientului.

S-a dovedit că singurătatea, care presupune relații sociale puține, expune la un risc semnificativ mai ridicat (cu circa 30%) de a suferi de una din aceste probleme. Fără îndoială că intervin și obiceiurile de viață - alimentație, activitate fizică -, dar acestea nu explică riscul suplimentar: izolarea ca atare, prin mecanisme care urmează să fie mai bine înțelese, joacă un rol cheie în vulnerabilitatea organismului. Astfel singurătatea trebuie considerată, conform cercetătorilor, un factor de risc independent, asemeni celor bine stabiliți, iar societatea trebuie să aplice programe care să pună capăt izolării sociale, potrivit sursei citate.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2441 secunde