Eficacitatea pedepsei capitale, considerată îndoielnică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În cazul vinovaților de ucideri în masă şi crime motivate de ură

Eficacitatea pedepsei capitale, considerată îndoielnică

Social, Externe 07 August 2019 / 18:41 554 accesări

Preşedintele SUA, Donald Trump, a pledat recent pentru aplicarea pedepsei capitale în cazul persoanelor vinovate de ucideri în masă şi crime motivate de ură, însă eficacitatea unei astfel de măsuri este îndoielnică în contextul în care mulţi criminali au murit la locul faptei, indică un studiu realizat de agenţia The Associated Press.

Din 2006 şi până astăzi, mai bine de jumătate din autorii crimelor în masă comise în SUA au murit la locul faptei - fie au fost ucişi de alte persoane, fie s-au sinucis, potrivit unei baze de date întocmite de agenţia de ştiri The Associated Press, USA Today şi Universitatea Northeastern. Psihologi şi oameni de ştiinţă care studiază efectele pedepsei capitale susţin că ucigaşii motivaţi de o ideologie nu sunt descurajaţi de pedepse. Cei mai mulţi sunt dispuşi să moară sau înţeleg riscurile şi se pregătesc de posibilitatea de a muri în timpul atacurilor. Mai mult, unii îşi doresc faima pe care consideră că o execuţie ar putea să o aducă cauzei lor. "De fapt, în cazul terorismului, ar putea fi chiar mai rău de atât pentru că există posibilitatea foarte reală de a crea martiri", a declarat Gary LaFree, şeful Departamentului de criminologie şi justiţie penală la Universitatea din Maryland.

Donald Trump a făcut, luni, o serie de declaraţii pe tema pedepsei capitale după două atacuri armate ce au avut loc în weekend la Dayton, Ohio, şi El Paso, Texas, în urma cărora 31 de persoane şi-au pierdut vieţile. Se crede că autorul atacului armat de la El Paso a postat un mesaj rasist şi anti-imigraţie pe internet înainte de a comite crimele. Trump a afirmat că a ordonat Departamentului Justiţiei să propună o modificare legislativă prin care indivizii "ce comit crime motivate de ură şi ucigaşii în masă să primească pedeapsa cu moartea, iar această sentinţă capitală să fie executată rapid, decisiv şi fără ani de întârzieri inutile". Însă efectul disuasiv al pedepsei capitale este de mai mult timp pus sub semnul întrebării. Câteva studii chiar au indicat că pedeapsa capitală nu generează o diminuare a criminalităţii. De altfel, masacrul de la El Paso a avut loc deşi Texasul a aplicat pedeapsa cu moartea mult mai des decât oricare alt stat american, executând 108 deţinuţi din 2010 şi până astăzi. Potrivit bazei de date AP/USA Today/Northeastern, care conţine 82 de crime în masă comise din 2006 şi până astăzi, 30 de criminali s-au sinucis, 16 au fost ucişi la locul faptei, 14 au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, 12 aşteaptă să fie judecaţi şi doar trei au primit sentinţa capitală. În cazul unui suspect au fost retrase acuzaţiile, iar alţi suspecţi au primit sentinţe mai puţin drastice.



Ştiri recomandate

12