Elevii români, pregătiți pentru joburi pe cale de dispariție?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viitorul nu sună bine

Elevii români, pregătiți pentru joburi pe cale de dispariție?!

Educație 16 Septembrie 2018 / 17:16 1941 accesări

Printre meseriile pe cale de dispariție se află cea de ospătar

Printre meseriile pe cale de dispariție se află cea de ospătar

Nu sunt în pericol să dispară ca urmare a impactului tehnologic servicii din domeniile legate de asistența medicală sau fizioterapie

Nu sunt în pericol să dispară ca urmare a impactului tehnologic servicii din domeniile legate de asistența medicală sau fizioterapie

Studiile arată că, nu peste mulți ani, noile descoperiri tehnologice vor duce la dispariția a peste 50% dintre meseriile de astăzi. Ceea ce înseamnă că elevii zilelor noastre sunt pregătiți pentru joburi care nici nu vor exista peste vreo 20 de ani. Cel puțin cei din România... Astfel, potrivit studiilor, vor dispărea meserii ca cele de șofer, ospătar, instalator sau agricultor, dar joburile care țin de creativitate și interacțiune umană vor rămâne în top. România este total nepregătită pentru o asemenea revoluție.

Fiecare părinte își dorește ce este mai bun pentru copilul său, dar mai ales să-i asigure un traseu educațional care să-i permită la maturitate să aibă un trai decent. Este în stare școala românească să îi pregătească pe micii școlari de astăzi pentru un viitor nu foarte îndepărtat? Răspunsul este fără echivoc - NU. Și iată de ce!

Potrivit specialiștilor de la Forumul Economic Mondial, peste 60% dintre meseriile de astăzi vor dispărea în curând, iar multe dintre ele nici nu au fost încă inventate. Robotizarea, inteligența artificială, noile descoperiri științifice și tehnologice vor reseta piața muncii nu doar în țările puternic dezvoltate, ci și în cele ca România. Recent, a fost lansat pe piață un studiu realizat de INACO (un ONG alcătuit din specialiști în domeniul economic, analiști, consultanți, manageri), care arată cum se va schimba lumea în următorii ani, ce meserii vor dispărea, care dintre ele se vor transforma și în ce domenii vor apărea meserii noi. „În România deja există semne ale viitorului foarte apropiat, în industriile de vârf - precum tehnologia informaţională (TI) - dar şi în domeniile tradiţionale, precum agricultura. Ofertele viitoare de locuri de muncă vor fi strict legate de tendinţele care schimbă lumea de azi. Majoritatea estimărilor actuale ne arată că peste 10% dintre locurile de muncă actuale vor fi automatizate în următorul deceniu. Până în 2030, 800 de milioane de locuri de muncă vor fi desfiinţate din cauza automatizării, arată un studiu recent al McKinsey Global Institute. Multe altele se vor transforma, mai lent sau radical: 65% dintre locurile de muncă ale viitorului vor fi diferite de cele de astăzi, susţine raportul Forumului Economic Mondial (FEM) - Viitorul locurilor de muncă“, se arată în Ghidul Meseriilor Viitorului, lansat , la începutul săptămânii trecute, de INACO, un ONG care consideră că sistemul de orientare şcolară şi de orientare profesională din România nu informează suficient tinerii şi nu formează elevii pentru schimbările perspectivei structurii forţei de muncă.

Se schimbă lumea

Ceea ce învață copiii noștri în școală este total nerelevant pe piața muncii, iar discrepanțele se adâncesc pe măsură ce trece timpul. Și nu este vorba doar de informațiile teoretice asimilate în clasă, ci și de lipsa de competențe și atitudini care să îi ajute ulterior pe tineri să-și valorifice cu adevărat inteligența și capacitățile la locul de muncă.

Prima meserie care va dispărea integral va fi cea de şofer, ceea ce este un lucru bun, întrucât maşinile complet automatizate produc mai puţine accidente, a declarat Andreea Paul, preşedintele INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate, în cadrul unei conferinţe de presă. „Prima meserie care va dispărea integral în Statele Unite ale Americii este cea a şoferilor, pentru că maşinile cu pilot automat vor lua locurile şoferilor. Şi este bine să fie aşa, pentru că este deja dovedit faptul că maşinile conduc mai bine decât oamenii. Maşinile nu beau alcool, maşinile nu sunt obosite, maşinile pot funcţiona 24 de ore din 24, nu adorm la volan, iar rata accidentelor generate de maşinile autonome este mult mai mică decât în cazul celor conduse de oameni“, a spus Paul la lansarea Ghidului Meseriilor Viitorului. Ea a arătat că sunt multe meserii care dispar, precum cele de ospătar sau de operator call-center. „România este total nepregătită pentru acest viitor. Este cea mai nepregătită ţară europeană din acest punct de vedere. Noi avem un grad de doar 20% de acoperire în ceea ce priveşte absolvenţii STEM - ştiinţă, inginerie, matematică“, a mai spus Paul. „Copiii noştri sunt mult mai deştepţi astăzi. Ei învaţă să utilizeze telefoanele şi tabletele înainte de a vorbi, iar şcoala românească nu ţine pasul cu ei, nu îi încurajează. Ei îşi doresc mai multe şi vor să viseze“, a completat reprezentanta INACO.

În următorii 25-50 de ani, principalele meserii ale viitorului vor fi legate de: robotică, cercetare spațială, energie și mediul înconjurător, sănătate, persoanele în vârstă, învățământ, publicitate, social-media și internet. Realizatorii studiului susțin că meseriile care nu sunt în pericol să dispară ca urmare a impactului tehnologic sunt în domeniile legate de asistența medicală, servicii dentare, nutritive, fizioterapie, antrenor fitness, teatru, film, muzică, educație, restaurant, coafor, reparații auto, service-uri variate, construcții, magazinele de produse de lux și artizanii lor etc. Toate acestea presupun interacțiuni complexe umane greu de automatizat.

Cei buni și creativi rămân, cei mediocri dispar

Meseriile tradiţionale, ca dulgher, instalator, electrician, frizer, mecanic auto, dentist, sunt dificil de robotizat, dar nu imposibil pe termen lung. Livrarea produselor cu forță de muncă umană va continua până la apariția sistemelor inteligente de infrastructură care să poată comunica prin senzori cu mașinile și roboții inteligenți, ceea ce dă o liniște pentru moment pentru șoferi sau mecanici, dar nu pentru mult timp. Meseriile în declin vor fi și în domeniul vânzărilor în magazine, odată cu tot mai multe cumpărături făcute online, însă fără a dispărea complet. Cert este că vor fi din ce în ce mai puţine. Casieria va fi în declin accentuat odată cu instalarea automatelor de autoservire, scanere, plățile electronice automate etc. În schimb, marketingul, avocatura etc. vor fi domenii în care doar cei mai buni vor rămâne pe piață, iar mediocrii vor dispărea.

Locurile de muncă ce nu vor dispărea vor fi cele creative, mai spun autorii studiului. Dar creativ” nu înseamnă artă sau advertising, ci a fi creativ în orice faci în plus față de o „mașină“. A fi creativ la locul de muncă sau în afacere înseamnă să oferi servicii sau să produci bunuri originale și vandabile. Înseamnă să adaugi o plus-valoare față de ceea ce ar putea face o mașină, chiar dotată cu inteligență artificială, o plus-valoare și față de ce ar putea face un concurent pe aceeași piață sau pe același loc de muncă. „Evoluțiile tehnologice, cercetarea științifică, revoluția digitală care se petrec sub ochii noștri nu ar trebui să ne prindă cu ochii închiși sau privind în altă parte. Trebuie să luăm măsuri pentru a prinde trenul acestor schimbări accelerate“, arată specialiștii de la INACO.

Așadar, pe lângă dobândirea informațiilor specifice, copiii ar trebui orientați și spre dezvoltarea de calități și atitudini care le vor permite integrarea pe piața muncii. Organizația Crimson Education arată că, în următoarele decenii, vor fi esențiale următoarele calități: flexibilitate mentală și capacitatea de a rezolva probleme complexe, gândire critică, creativitate sau socializare. La toate acestea se adaugă nevoia de a avea cunoștințe suficiente pentru a ține pasul cu evoluțiile din jur (știință, tehnologie, inginerie, matematică), cunoștințe care să îți permită să te desfășori în mediul digitalizat și cunoștințe interdisciplinare: cu cât ești mai familiarizat cu domenii variate umane sau reale, cu atât vei avea mai multe oportunități.



12