Elicopter doborât în Afganistan: patru morți și 17 ostatici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Moldoveni confundați cu americani pentru că... vorbeau rusește

Elicopter doborât în Afganistan: patru morți și 17 ostatici

Externe 25 Noiembrie 2015 / 15:35 3049 accesări

Trei persoane au murit în Afganistan, inclusiv un moldovean, după atacarea de către talibani a unui elicopter moldovean privat, la bordul căruia se aflau trei moldoveni şi 18 afgani, a anunţat, miercuri, premierul interimar Gheorghe Brega, după o şedinţă de urgenţă a Guvernului. ”Este un elicopter privat, care operează în Afganistan prin contract cu alte firme private. Nu este elicopter al ONU. La bord s-au aflat 21 de persoane, dintre care trei moldoveni. Elicopterul probabil că a fost doborât într-o regiune unde se află mulţi tadjici, kîrgîzi. Când a aterizat elicopterul, majoritatea pasagerilor erau vii”, a mai precizat Brega, adăugând că talibanii au atacat cu armele, iar trei persoane sunt decedate. ”Am solicitat ajutorul ţărilor prietene prezente în Afganistan, cum ar fi SUA şi România”, a anunţat premierul moldovean, precizând că autorităţile moldovene au solicitat ajutorul americanilor ”pentru că ei, acolo, deţin controlul la eliberarea ostaticilor”. Premierul moldovean a scăpat şi o inadvertenţă. ”Talibanii i-au luat pe moldoveni drept americani pentru că vorbeau... rusă”, a declarat el. ”Se presupune că un moldovean este decedat”, a mai anunţat Brega. Potrivit Unimedia, Brega a anunţat că Chişinăul se află în legătură cu structurile internaţionale, pentru a primi informaţii referitoare la elicopterul implicat în incidentul din Afganistan.

Miercuri, Jurnal.md a anunțat însă că patru persoane și-au pierdut viața în urma capturării, marți seara, a elicopterului MI-17, aparținând unei companii aeriene private din R. Moldova, în provincia Faryab din nordul Afganistanului. Reprezentanții companiei Valan International Cargo Charter, proprietara elicopterului, au anunțat că acesta se afla în Afganistan în baza unui contract cu Guvernul american și a fost doborât de talibani, în timpul unei misiuni civile de transportare a ajutorului umanitar. Echipajul elicopterului era compus din trei cetățeni moldoveni: piloții Groza Oleg, Buruiană Ionel și inginerul de bord Crihan Mihail. Forțele de securitate afgane, care au lansat o operațiune de salvare a ostaticilor, au găsit epava elicopterului și patru cadavre, printre care se presupune că ar fi și un cetățean moldovean. Nu se știe nimic despre persoanele capturate de insurgenți. Unități ale armatei afgane au încercat marți seara să elibereze ostaticii, dar talibanii au opus rezistență. În regiune erau, în total, trei aparate de zbor moldovene: unul îndeplinea o misiune a ONU, iar celelalte efectuau zboruri civile, în baza unor contracte cu Guvernul SUA, scrie Jurnal.md.

Potrivit presei de la Chișinău, aeronave ale companiei Valan International Cargo Charter au participat și la alte misiuni internaționale. Numele acestei companii figurează în scandalul legat de activitatea traficantului rus de arme Viktor Bout, supranumit ”negustorul morții”, care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, în noiembrie 2011, de către o instanță din New York.

Citește și:

Avion rusesc doborât de turci - Reuniune de urgență a NATO

Insurgenţii au doborât un elicopter în provincia siriană Hama

Aeronavă siriană doborâtă în spaţiul aerian al Turciei

Talibanii insistă că au doborât cu o rachetă elicopterul prăbuşit în Pakistan

Elicopter plin cu diplomați, doborât peste o școală

Reţeaua teroristă Stat Islamic a doborât un elicopter militar irakian

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1731 secunde