Elveţienii susţin cu bani televiziunea naţională, deşi nu se mai uită la tv

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cea mai scumpă redevenţă din Europa

Elveţienii susţin cu bani televiziunea naţională, deşi nu se mai uită la tv

Externe 04 Martie 2018 / 16:20 536 accesări

Elveţienii au respins cu un număr mare de voturi, în cadrul unui referendum, suprimarea redevenţei pentru audiovizual, potrivit primelor estimări publicate după închiderea birourilor de vot, la orele 11:00 GMT, informează AFP şi dpa. Astfel, elveţienii au votat "da" pentru menţinerea TVA şi impozitului federal direct. Potrivit primelor estimări ale institutului de sondare a opiniei publice gfs.bern, textul cu privire la suprimarea redevenţei a fost respins de 71% dintre votanţi, arată agerpres.ro. Marja de eroare este de 3%. În cantonul Zurich, cel mai populat, votul negativ a depăşit 70%, în timp ce la Geneva el se apropie de 75%, a anunţat televiziunea elveţiană RTS.

Iniţiativa populară - un drept dat cetăţenilor de a veni cu o propunere de modificare a legii - asupra redevenţei a fost elaborată de mişcarea de tineret a Partidului Liberal Radical, pentru care redevenţa "nu mai are nimic de-a face cu generaţia lor", care a crescut cu platforme video online şi posturi de televiziune pe bază de abonament. Această redevenţă în Elveţia, una dintre cele mai scumpe din Europa, se ridică în prezent la 451 de franci elveţieni (392 de euro). Anul viitor ea ar urma să scadă la 365 de franci. În schimb, ea va fi plătită de toţi, chiar şi de cei care nu au televizor sau radio, autorităţile subliniind că televiziunea şi radio sunt acum privite şi ascultate pe internet.

În Elveţia, există un singur post radio-TV naţional, SSR, care difuzează în cele patru limbi oficiale (germana, franceza, italiana şi retoromana). SSR, care are în jur de 6.000 de angajaţi, este finanţată în proporţie de 75% din redevenţă. De asemenea, 21 de radiouri şi 13 televiziuni regionale cu mandat de serviciu public beneficiază de ea. În total, 13.500 de locuri de muncă erau ameninţate în cazul în care elveţienii ar fi votat "da" pentru suprimarea redevenţei, potrivit autorităţilor federale elveţiene.12
Pagina a fost generata in 0.3072 secunde