Erdogan: „Europa încurajează terorismul, nu îmi pasă dacă mă numește dictator“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Erdogan: „Europa încurajează terorismul, nu îmi pasă dacă mă numește dictator“

Externe 06 Noiembrie 2016 / 16:41 389 accesări

”Europa încurajează terorismul prin susţinerea organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)”, acuză vocalul preşedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, explicând că nu îi pasă dacă liderii europeni îl numesc dictator. ”Întreaga Europă încurajează terorismul. Chiar dacă a catalogat PKK drept organizaţie teroristă, observăm cum PKK acţionează liber şi confortabil în Europa. Nu-mi pasă dacă mă numesc dictator sau altfel, îmi intră pe o ureche şi îmi iese pe alta. Pe mine mă interesează doar cum îmi spune poporul meu”, afirmă liderul de la Ankara, citat de Reuters. Turcia a fost criticată dur după arestarea liderilor formaţiunii pro-kurde HDP (Partidul Democratic al Popoarelor), sub acuzaţia de terorism. Potrivit procurorilor turci, HDP ar avea legături cu mişcarea separatistă kurdă PKK.

Seria fără sfârșit a arestărilor a continuat în Turcia, sâmbătă dimineață fiind arestați mai mulți jurnaliști, fapt ce a produs nemulțumirea unei părți a populației, care a organizat un amplu protest. Poliția turcă a folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, la Istanbul, informează B1tv. Manifestanțiii se îndreptau către biroul principalului ziar de opoziție, ai cărui jurnaliști au fost arestați. Un tribunal din Istanbul a ordonat plasarea în detenție înaintea unui proces a nouă membri ai ziarului de opoziție ”Cumhuriyet”, după o săptămână marcată de intensificarea represiunii contra liderilor pro-kurzi, a anunțat, sâmbătă, agenția turcă Dogan. Printre aceste persoane care au fost arestate sunt responsabili importanți ai ziarului, precum redactorul-șef Murat Sabuncu, editorialistul Kadri Gursel sau desenatorul Musa Kart. Ei sunt acuzați că au legătură cu rebelii kurzi și cu tentativa de lovitură de stat din 15 iulie. În total, 13 responsabili ai ziarului și jurnaliști au fost arestați.

Pe lângă represiunea împotriva tuturor celor bănuiți de implicații oricât de vagi în puciul eșuat din vară, Turcia se confruntă și cu atentate ce pun în pericol viețile tuturor, indiferent de... coloratura politică. Duminică dimineață, un nou incident a avut loc pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Două persoane au fost arestate după ce un vehicul nu a oprit la semnalul forțelor de ordine, polițiștii fiind nevoiți să tragă focuri de avertisment, informează agenția germană de presă DPA. Potrivit ziarului ”Daily Sabah”, un suspect a tras un foc în aer, iar forțele de ordine au ripostat, rănindu-l ușor pe acesta.Un alt suspect a fost reținut apoi într-o parcare, după ce a fost urmărit de oamenii legii.În luna iunie a acestui an, aeroportul Ataturk din Istanbul a fost scena unui atentat terorist comis de presupuși militanți ai organizației jihadiste Statul Islamic, soldat cu circa 40 de morți.12
Pagina a fost generata in 0.2178 secunde