Ești abuzat emoțional? E mai rău decât dacă ai mânca bătaie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sfatul psihologului

Ești abuzat emoțional? E mai rău decât dacă ai mânca bătaie!

Lifestyle 01 Noiembrie 2017 / 16:55 636 accesări

Fiecare relaţie are un aport la formarea sau la deformarea noastră, iar o relaţie nesănătoasă ne împiedică să fim autentici. Relaţiile sănătoase sunt din ce în ce mai rare, deoarece oamenii se gândesc mai mult la ei, la interesele lor, la nevoile lor şi nu mai au timp sau dispoziţie să le asculte şi pe ale partenerilor.

În opinia psihologului Lenke Iuhoş, greşeala cea mai frecventă pe care o fac majoritatea oamenilor este să îşi formeze mental imaginea partenerului ideal, iar atunci când vor cunoaşte pe cineva, să-l compare cu acea proiecţie. Abia de atunci încolo vor apărea problemele de relaţionare, deoarece partenerul real va avea defectele lui în comparaţie cu partenerul ideal. La început, pentru a nu-şi subestima puterea de a decide corect, persoana în cauză va încerca să nu ia în seamă aceste discrepanţe, se va autominţi, iar în timp, toate aceste frustrări autoinduse vor escalada până în punctul în care îi vom pedepsi pentru că nu sunt perfecţi: unii devin agresivi, alţii joacă rolul de victime, alţii sunt absenţi în propria relaţie, alţii caută vieţi paralele etc. Astfel de tipuri de comportamente dau naştere la diferite tipuri de abuzuri, nu atât fizice, cât mai ales emoţionale.

ABUZUL EMOŢIONAL POATE FI MAI GRAV DECÂT CEL FIZIC

„Abuzul emoțional este o realitate trimisă dintr-o generaţie în alta, în zilele noastre tolerată încă în tăcere. Nu se vorbește despre ele crezând că sunt mai uşoare decât abuzurile fizice şi se poate trăi cu ele. De foarte multe ori ne întâlnim cu abuzul emoţional în familie, în cuplu, în relaţia cu părinţii, părinţii în vârstă abuzaţi de copiii lor adulţi, situaţii în care suntem abuzaţi la serviciu de colegi, de şefi etc.”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Situaţia de abuz emoţional este cea în care o persoană umileşte (“nu ești bun de nimic”), privează de drepturile emoţionale (“nu te plânge”), ceartă, critică într-un mod foarte agresiv („nu pot face nimic din cauza ta”), cu alte cuvinte are nişte manifestări prin care persoana abuzată începe să se îndoiască de ea însăşi.

În felul acesta, persoana abuzată se simte foarte neînsemnată, începe să creadă că nu are nevoie de respect, abandonează acele comportamente de grijă proprie a echilibrului emoţional. Victimele abuzului emoţional nu conştientizează ce se întâmplă cu ele, chiar o viaţă întreagă trăiesc aşa căci li se pare o normalitate.

De regulă, persoanele care au predispoziţie mai mare către a abuza emoţional îşi aleg foarte bine partenerul de cuplu, deoarece vor să deţină mereu controlul. “Victima” va fi o persoană vulnerabilă, care seamănă cu eul lui din copilărie, din tinereţe, îşi va alege o persoană care îşi exteriorizează des defectele astfel încât să găsească mereu motive de nemulţumire. “Aceste perioade de abuz sunt ciclice, deoarece abuzatorul nu va adopta acest tip de comportament non stop. Va trece printr-o perioadă intensă în care-şi va abuza partenerul, apoi se va potoli şi totul va reveni la normal, apoi va mai continua o nouă serie de abuzuri emoţionale”, menţionează psihologul Lenke Iuhoş.

CUM SĂ CREŞTEM COPIII CA SĂ NU DEVINĂ ADULŢI ABUZAŢI?

Întrucât patternul comportamental al celui care abuzează se dezvoltă încă din copilărie, psihologul Lenke Iuhoş ne oferă câteva sfaturi despre cum să ne creştem copiii astfel încât să nu devină adulţi abuzaţi.

Un copil crescut puternic este copilul crescut cu sentimentul de valoare personală. „Dacă vom creşte un copil puternic, acesta se va simți un om iubit pentru ceea ce este el, cu valorile şi defectele lui. Nu va fi valoros pentru că ia note bune la şcoală sau pentru că îşi ascultă părinţii, ci va avea încredere în el în orice face. În momentul în care copilul creşte, având căldura iubirii necondiţionate, care nu exclude disciplina, învăţarea, exersarea unor activităţi de viaţă, acesta devine empatic, iubitor, atent la valorile lui şi ale celor din jur. Un copil puternic, dacă va fi atacat la valorile sale personale, nu se va lăsa jignit, devalorizat sau umilit. El îşi va proteja valoarea singur, căci ştie că în depărtare e respectat şi iubit”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Un copil crescut cu resurse este un copil care face faţă abuzului mult mai bine. „Resursele reprezintă puterea noastră interioară de a ne ridica în ciuda dificultăţilor, chiar şi după ce ai fost rănit foarte puternic. Un copil care ştie ce poate să facă şi care sunt abilităţile lui cele mai înalte, care conştientizează că mai are multe de învăţat şi de descoperit în viaţă, care ştie când e momentul să ceară ajutorul şi când se poate descurca independent va avea întotdeauna un pilon de sprijin, va fi mereu ancorat bine în realitate, va fi prezent în societate, va comunica sănătos atât cu adulţii, cât şi cu copiii”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Un copil expus la diferite situaţii de viaţă va fi mai greu de păcălit. „Trebuie să le dăm voie copiilor noştri să se confrunte cu diferite situaţii din viaţă astfel încât să capete experienţă şi să înveţe cum să gestioneze singuri diferite situaţii. Desigur, totul trebuie asistat şi monitorizat de părinte, dar un minim de autonomie trebuie să-i oferim”, conchide psihologul Lenke Iuhoş.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.3042 secunde