Eterna poveste de iubire din Verona, de la Constanța în Ungaria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eterna poveste de iubire din Verona, de la Constanța în Ungaria

Cultură 07 Mai 2016 / 22:47 2692 accesări

Înainte de premiera spectacolului „Crăiasa zăpezii”, programată în luna iunie, artiștii Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” le-au prezentat iubitorilor dansului clasic de la Marea Neagră, sâmbătă, nemuritoarea poveste de dragoste shakespeariană dintre Romeo și Julieta. Obișnuiți să vadă în rolurile titulare două cupluri de prim-soliști tomitani, Sergiu Dan - Eliza Maxim și Adrian Mihaiu - Irina Ganea-Mihaiu, publicul constănțean a admirat de această dată un alt cuplu prim-solistic. Este vorba despre Ovidiu Matei Iancu de la Teatrul de Balet din Sibiu, care a interpretat un Romeo sigur pe sine, și de japoneza Nozomi Miura, care a debutat, interpretând o Julietă plină de candoare, lăsând să transpară din gesturile ei bucuria de a dansa într-unul din rolurile sale favorite. Cei doi au reușit să transmită publicului emoția operei shakespeariene, transpunându-l în atmosfera tulburătoarei povești de dragoste. Prim-solistul Adrian Mihaiu a impresionat din nou în rolul lui Mercutio, prin eleganța ținutei și siguranța mișcărilor, în tandem cu Kyoji Shimomura, în rolul lui Benvolio. Și coregraful spectacolului, Horațiu Cherecheș, a apărut din nou pe scenă, îmbrăcând hainele infatuatului Tybalt. Japoneza Rie Aoyagi a impresionat, și de această dată, interpretând-o pe doică, emoționantă fiind scena în care anunță moartea Julietei, care, de altfel, a constituit unul dintre momentele de maximă intensitate a spectacolului.

VESELIE ȘI SOBRIETATE, DRAGOSTE ȘI URĂ

Energicul bufon (japonezul Jin Mizutani), sprințarele fete de companie (japonezele Saki Goda, Kanoko Suzuki și Sayaka Tanno) și sobrii Ștefan Răuț, în rolul părintelui Lorenzo, și Bogdan Bîrsănescu, în cel al îndrăgostitului Paris, au contribuit la conturarea dinamicii și antagonismului firului epic. Succesul spectacolului s-a datorat și interpretării statuare a capilor celor două familii rivale: Cecilia Ursul - Lady Capulet, Francesco de Benedictis - Capulet, Angelica Ceară (debut) - Lady Montague și Gelu Râpă - Montague, alături de Amalia Mîndruțiu - Rosalinda. Prietenele Julietei au fost redate de Laima Costa-Dan și japonezele Ayaka Kishi și Mayu Takahashi, prințul Escalus a fost interpretat de englezul Ryan Brown (debut), iar cârciumăreasa, de Andrada Dedu.

Spectacolul de sâmbătă a fost ultima reprezentație pentru publicul constănțean a baletului „Romeo și Julieta”, de Serghei Prokofiev, din această stagiune. Nu este însă ultima reprezentație pentru Compania de Balet a Teatrului „Oleg Danovski” invitată să participe, pe 15 iunie, la prestigiosul Festival „Bela Bartok”, care se desfășoară la Mișcolț, al treilea cel mai mare oraș din Ungaria, după Budapesta și Debrețin.

Citește și:

Weekend cu... gâlcevi și vals

Ultima întâlnire cu „Romeo și Julieta“ din această stagiune are loc sâmbătă12