Eurogrupul suspendă planul de restructurare a datoriilor Greciei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Eurogrupul suspendă planul de restructurare a datoriilor Greciei

Externe 14 Decembrie 2016 / 19:49 465 accesări

Liderii zonei euro (Eurogrupul) au decis miercuri suspendarea acordului recent pentru restructurarea datoriilor Greciei, potrivit BBC.

Creditorii sunt nemulțumiți că guvernul Greciei intenționează să cheltuiască 617 milioane de euro pe bonusuri de Crăciun acordate pensionarilor săraci.

Mecanismul European de Stabilitate (European Stability Mechanism - ESM), instituția care ajută guvernele din zona euro când au probleme, a susținut că nu i-a fost cerut să fie de acord cu aceste bonusuri.

Reprezentanții ESM au adăugat că vor examina propunerea de plată pentru pensionari. „Având în vedere propunerile recente ale guvernului elen de a cheltui resurse financiare suplimentare pentru pensii și pentru Taxa pe Valoarea Adăugată, instituțiile de conducere și-au suspendat, temporar, decizia”, a declarat un purtător de cuvânt al ESM. „Instituțiile evaluează, în prezent, impactul deciziilor guvernului din Grecia legat de scopurile și angajamentele programului ESM”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Acordul de restructurare a datoriilor între Grecia și ESM a fost încheiat pe 5 decembrie și va reduce povara dobânzii asupra datoriilor țării. Guvernul elen a anunțat bonusurile pentru pensionarii săraci trei zile mai târziu, dar fără să consulte reprezentanții Zonei Euro.

Pe 5 decembrie, miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro au aprobat un set de măsuri de restructurare pe termen scurt a datoriei suverane a Greciei. După reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, Klaus Regling, şeful Mecanismului European de Stabilitate, a declarat că procesul de implementare a măsurilor va începe în câteva săptămâni.

Datoria Greciei va fi restructurată pe termen scurt, facilitându-se plăţile în perioada anilor 2030-2040, cu obiectivul reducerii datoriei suverane cu 20% din PIB până în anul 2060.

Dobânzile variabile vor fi eliminate, rămânând cele fixe, situaţie care va genera costuri suplimentare pe termen scurt, dar și reducerea lor pe termen lung.12