Europarlamentarele, marcate de incertitudini? Cum pot fi organizate mai bine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Propuneri de la Expert Forum

Europarlamentarele, marcate de incertitudini? Cum pot fi organizate mai bine

Politică 11 Februarie 2019 / 17:43 1620 accesări

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc, în România, pe data de 26 mai. Organizația civică Expert Forum atrage atenția că, deși sunt mai puțin de patru luni până la ziua votării, cadrul legislativ este marcat de incertitudine. În acest context, Autoritatea Electorală Permanentă a propus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care să pună în practică unele din prevederile blocate în procesul legislativ. Cei de la Expert Forum au o serie de propuneri prin care, zic ei, procesul ar putea fi îmbunătățit.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc, în România, pe data de 26 mai. Organizația civică Expert Forum atrage atenția că, deși sunt mai puțin de patru luni până la ziua votării, cadrul legislativ este marcat de incertitudine. În acest context, Autoritatea Electorală Permanentă a propus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care să pună în practică unele din prevederile blocate în procesul legislativ. „Deși considerăm că procedura care trebuie urmată pentru modificarea legii este prin Parlament, apreciem că, în general, proiectul de OUG pus în dezbatere publică este unul benefic, care va contribui la transparența și corectitudinea votării, în special prin prevederile referitoare la folosirea sistemului electronic de monitorizare a prezenței la vot, deja testat la alegerile precedente din 2016. Conform jurisprudenței Curții Constituționale, legile electorale pot fi modificate și cu mai puțin de un an înaintea alegerilor, atunci când schimbările nu afectează dreptul la vot, ci sunt menite să faciliteze procesul electoral”, spun reprezentanții Expert Forum.

CE PROPUNERI AU CEI DE LA EXPERT FORUM

Aceștia mai constată faptul că proiectul de Ordonanță nu include câteva prevederi importante, de asemenea testate la scrutinele precedente, și care sunt prezente în legea aflată în control de constituționalitate. „Unele dintre acestea au fost incluse ca recomandări și în rapoartele de monitorizare ale OSCE/ODIHR publicate în trecut, dar și în cele ale unor organizații naționale care au observat alegerile. De asemenea, acest context ne arată necesitatea elaborării unui Cod Electoral unitar, care să introducă reguli similare pentru toate tipurile de alegeri”, spun cei din organizație. Principalele prevederi în discuție sunt legate de clarificarea și simplificarea procedurilor privind observarea alegerilor, inclusiv din perspectiva introducerii unei proceduri unice pentru toate tipurile de alegeri, afirmarea dreptului cetățenilor de a semna mai multe liste de susținători, deschizând astfel competiția electorală. De asemenea, cei de la Expert Forum propun posibilitatea de a deschide mai multe secții de vot în străinătate, acolo unde sunt comunități de români, inclusiv la cererea acestora, potrivit reglementărilor de la alegerile parlamentare și îmbunătățirea gestiunii listelor electorale, precum și a listelor de susținători și punerea în acord cu alte prevederi referitoare la Registrul Electoral. „În acest sens, am transmis Autorității Electorale Permanente, în cadrul procedurilor de transparență decizională, observațiile din documentul anexat, care vin să corecteze problemele semnalate. Rămânem încrezători că atât Autoritatea Electorală, cât și Guvernul României, vor ține cont de aceste observații și vor include în varianta finală a Ordonanței toate prevederile care vin să îmbunătățească transparența și corectitudinea alegerilor”, au încheiat cei de la Expert Forum.12
Pagina a fost generata in 0.1661 secunde