Evaziunea fiscală din fotbal, în atenția Parlamentului European

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Evaziunea fiscală din fotbal, în atenția Parlamentului European

Sport 27 Septembrie 2017 / 17:10 531 accesări
Modul în care Lionel Messi a „fentat” Fiscul spaniol este studiat și în Parlamentul European!

Modul în care Lionel Messi a „fentat” Fiscul spaniol este studiat și în Parlamentul European!

O sesiune a Parlamentului European pe tema evaziunii fiscale a fotbaliștilor s-a transformat marți într-un proces al modului în care clubul FC Barcelona l-a susținut pe starul său argentinian Lionel Messi după condamnarea acestuia în urma problemelor cu Fiscul spaniol! Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a apreciat că adunarea parlamentară nu are dreptul să aducă la ordine cluburi sau jucători pentru evaziune fiscală. Eurodeputații din cadrul comisiei care anchetează documentele Panama Papers au însă o altă părere pe această temă...

Reamintim că Messi a fost condamnat pentru fraudă fiscală în 2016. Atacantul argentinian a primit o amendă de 2,1 milioane euro pentru că a eludat impozitele prin intermediul unor societăți offshore. El a primit, totodată, o pedeapsă de 21 de luni de închisoare cu suspendare. FC Barcelona a demarat atunci o campanie de susținere a vedetei sale pe rețelele de socializare, sub sloganul „We are all Leo Messi” (Noi toți suntem Leo Messi).

Unii dintre europarlamentari au criticat însă campania respectivă. „Messi a fost declarat vinovat și a fost sancționat. Această campanie este imorală și în contradicție cu valorile promovate de către FIFA”, a afirmat europarlamentarul Louis Michel.

La rândul său, FIFA a preferat să se distanțeze de acest subiect, afirmând că se ocupă doar de joc, nu și de fiscalitate. „Este o problemă de legislație națională. Competențele noastre sunt limitate și facem ceea ce stă în puterea noastră pentru a investiga aspectele sportive”, a explicat Kimberly Morris, oficial în cadrul FIFA.

Răspunsul i-a nemulțumit pe europarlamentarii prezenți la ședința de marți, care au luat-o în vizor și pe FIFA, confruntată în ultimii ani cu scandaluri legate de corupție și spălare de bani. În prezent, atribuirea următoarelor două ediții ale Campionatului Mondial de fotbal, cele din Rusia 2018 și din Qatar 2022, face obiectul unor anchete judiciare.

„FIFA vede legislația pentru agenții de jucători doar ca pe un cadru la care statele membre trebuie să se adapteze. Acest lucru a dus la reguli divergente în funcție de țară, ceea ce face foarte dificil de urmărit practicile incorecte”, a declarat Gregor Reiter, membru în conducerea European Football Agents Association (EFAA).

Comisia de anchetă a Parlamentului European va da publicității raportul său final asupra Panama Papers în noiembrie sau decembrie.



12