Eveniment istoric la Constanţa: Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bogata și fascinanta istorie și spiritualitate din Dobrogea Eveniment istoric la Constanţa: Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi
Cultură, Religie 16 Aprilie 2019 / 18:43 1289 accesări 4 comentarii

Duminică 21 aprilie 2019, începând cu orele 11:00, la situl arheologic situat lângă Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța" pentru a participa la un eveniment istoric organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu autoritățile locale: lansarea unei colecții de 100 (o sută) de volume intitulate „Sfinții Părinți Ortodocși. Martirii Străromâni. Cuvioșii cei vechi", demers editorial ce ar putea completa și chiar rescrie istoria acestor meleaguri (Dobrogea).

În cele 100 de volume, în format A4, color, sunt prezentate cele mai spectaculoase, valoroase, și remarcabile papirusuri, pergamente și manuscrise, din peste 70 de mari arhive ale Europei și Statelor Unite, însemnând Vatican, Milano, Florența, Napoli, Berlin, München, Heidelberg, Koln, Dresda, Leipzig, Berna, Zürich, Viena, Madrid, Paris, Londra, Princeton, New York etc.,

În principal, documentele privesc bogata și fascinanta istorie și spiritualitate din Dobrogea. Găsim în aceste cărți papirusul din anul 106 (când încă trăia Decebal) al lui Traianus Germanicus Dacicus, cele mai vechi manuscrise păstrate din Tristele și Ponticele lui Ovidius (exilat în Tomis), patru din cele șase manuscrise străvechi, dinainte de anul 1000, din Cosmographia lui Aethicus Histricus, zeci de manuscrise din Dionysius Exiguus și Ioan Cassian. Sunt publicate și actele martirilor vestiți ai Dobrogei: Dassius și Zoticus, precum și hărți de la anul 1000, cu litoralul dobrogean. De asemenea, se regăsesc aici pergamentele și manuscrisele cu numele, faptele și gândurile episcopilor, arhiepiscopilor și mitropoliților Tomisului începând cu sec. III până în sec. XI. Unele dintre aceste documente sunt vechi de două milenii.

Toate aceste mărturii scrise sunt scoase la lumină în exclusivitate, prin imensul efort științific al D-lui Prof. Dr. Constantin Barbu și prin ajutorul moral și material al Înaltpreasfinției Sale Teodosie, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului.

Festivitatea va începe prin oficierea Sfintei Liturghii începând cuora 08.15, urmând ca în jurulorei 11:00să înceapă evenimentul lansării, unde sunt invitați să participe, în jurul ierarhilor din Dobrogea, invitați de seamă precum dl. Academician Răzvan Teodorescu, Dl. Adrian Năstase, Dl. Prof. Dr. Constantin Barbu, parlamentari și membrii ai Guvernului, personalități ale vieții culturale și științifice, numeroși profesori universitari, oficialități din județele Constanța și Tulcea și alți invitați de seamă.

Evenimentul are loc la sărbătorirea a 25 de ani de la primirea dumnezeiescului dar al arhieriei și la împlinirea a 18 ani de slujire arhierească la Tomis a IPS Teodosie,Arhiepiscopul Tomisului.

Loading...

4 comentarii

Theo 19:01:25 / 16 Aprilie 2019
Aiurea !

Nu au nicio legatura cu stra-romanii , nici cu romanii , nici cu moldovenii , nici cu valahii , muntenii su ardelenii ... Scrieri popesti , scrieri ratacitoare , scrieri mincinoase ...

John 19:09:34 / 16 Aprilie 2019
Pentru Theo

Ești dus, frățioare...

wefv 15:57:47 / 17 Aprilie 2019
Pentru

Sminteală, Joahne, sminteală ! Se tratează, da, greu ! Baftă !

Călugăria minții 04:26:57 / 19 Aprilie 2019
Industria iconografii

Somnul rațiunii naște monștri. Nu înțeleg de ce e nevoie de prosternare la închipuirile lor; ăle de pe pereți, de pe cartoane colorate etc... !

Adaugă comentariul tău





NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.



Pagina a fost generata in 0.1706 secunde