Evită durerea ochilor de la prea mult timp petrecut în fața televizoarelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Evită durerea ochilor de la prea mult timp petrecut în fața televizoarelor
Sănătate, Lifestyle 29 Martie 2020 / 22:00 2638 accesări 0 comentarii

De la cele primele amintiri legate de televizor știm că nu e bine să petrecem timpul în fața televizoarelor. „O să îți strici ochii” este propoziția pe care cu siguranță ai auzit-o mai mult decât o dată. Deși în spatele acestei afirmații se afla grija că ceea ce vedem pe ecran nu este chiar de cea mai bună calitate, aceasta conține un pic de adevăr.

Grija ar trebui să fie mai mare, mai ales că în această perioadă petrecem mai mult timp în fața televizorului, dată fiind starea de urgență și indicațiile de a ne distanța social. Așadar, ce măsuri ar trebui să luăm în această perioadă în care vom fi înconjurați mai mult timp de ecrane?

Studiile recente arată că, în orice zi, adulții se uită câteva ore întregi la televizor. Adăugând și orele petrecute cu ochii în telefon, stresul cauzat vederii devine insuportabil. De aceea simțim câteodată usturime a ochilor, oboseală și poate chiar și amețeli.

Poate ai pățit ca, după ce ți-ai luat un model noude televizor, să petreci mai mult timp în fața lui (e păcat de el, dacă tot ai dat banii, nu?), să te doară ochii de la prea mult uitat. Este de reținut că oboseala ochilor este un lucru destul de comun. Dar dacă experimentezi acest lucru foarte des, ar trebui să discuți cu un doctor ca să te asiguri că totul este în regulă. În contextul în care nu ochii tăi sunt de vină, înseamnă că totul cade pe seama acelor televizoare.

Cauze posibile ale problemei

Una dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii ochilor este privitul la un obiect mic, luminos, într-o cameră întunecată. Deoarece camera este cuprinsă de întuneric, irisul tău este larg deschis, permițând să intre o cantitate mare de lumină. Televizorul, care reprezintă un procent mic din câmpul tău vizual general, nu va putea să îți facă irisul să se închidă cât mai mult posibil. Altfel spus, acel punct de lumină într-o mare de întuneric este ceea ce îți poate provoca dureri de ochi sau cap.

Ce măsuri poți lua

Cea mai simplă soluție vine din ajustarea televizoarelor pe care le deții.

Cea mai ușoară soluție este să ajustezi lumina. Aproape toate ecranele au o ajustare a luminii de fundal și ceea ce poți face este să îi scazi puterea totală a luminii. Dacă nu ai reglat niciodată această setare, ci ai lăsat-o așa cum e setată din fabrică, ea se află probabil la sau foarte aproape de partea de sus a intervalului. Reducând această setare, noaptea televizorul va deveni mult mai ușor de vizionat. De asemenea, va îmbunătăți nivelul de negru, făcând ca imaginea să arate mai bine.

Dacă simți disconfort al ochilor și ai un televizor cu plasmă, încearcă să reduci nivelul contrastului. În cazul unui LCD, acest lucru nu funcționează, dar în cazul unor televizoare LED lumina va deveni mai slabă.

Cea mai evidentă modalitate de a combate oboseala ochilor este să privești televizorul cu luminile aprinse. Acest lucru poate fi deranjant dacă ești obișnuit să te uiți la televizor în întuneric, dar este mai bine pentru ochii tăi. Un alt dezavantaj este că poți obține reflexii ale diverselor lumini, din cauza amplasării lor.

Totodată, poți alege o lumină complementară. Aceasta este o lumină gri neutră pe care o plasezi în spatele televizorului. Ea crește lumina medie din camera cu o cantitate mică, ceea ce nu îți va afecta acuratețea aparentă a culorii televizorului și îți va ajuta și ochii. Un produs popular în din această gamă este banda LED de la Philips Hue. Dacă ți se pare prea scumpă, orice bandă LED multicoloră îți vor ajuta ochii.

Poți recurge și la o măsură mai puțin convențională, dar care câștigă din ce în ce mai mulți fani: amplificarea ecranului. Ce înseamnă asta? Un videoproiector și un panou. Dacă nu îți dorești un panou, orice perete alb și liber din casa ta este numai bun pentru proiecție. Pe lângă videoproiector, asigură-te că ai și niște draperii groase, care pot limita lumina care intră în cameră.

Nu în ultimul rând, poți lua cea mai recomandată decizie de părinți și specialiști deopotrivă: petrece cât mai puțin timp în fața televizorului. Dacă stai în proximitatea ecranelor unor televizoare nu înseamnă că ochii tăi vor fi afectați pe termen lung. Însă dacă te uiți un timp prea îndelungat la televizor da, acest lucru va provoca daune pe termen lung ochilor tăi. Petrecerea a mai mult de patru ore pe zi în fața unor televizoare îți va provoca tulburări de vedere și oboseală, ceea ce, la rândul său, poate cauza o vedere încețoșată. Expunerea la televizoare ar trebui să fie limitată, în special pentru copiii mici.

Tu ai probleme cu vederea atunci când ești expus mai mult timp în fața televizoarelor? Sunt și alte ecrane, precum cele ale laptopurilor și monitoarelor, care îți cauzează probleme?Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1335 secunde