Evoluția bolii Parkinson, stopată de un medicament pentru diabetul de tip 2?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Evoluția bolii Parkinson, stopată de un medicament pentru diabetul de tip 2?!

Sănătate 07 August 2017 / 10:12 959 accesări

Evoluția bolii Parkinson ar putea fi stopată datorită unui medicament folosit în mod obișnuit în diabetul de tip 2, sugerează un studiu clinic citat vineri de BBC. Medicamentele utilizate în prezent contra Parkinson contribuie la ameliorarea simptomelor, însă nu previn moartea celulelor cerebrale. Studiul efectuat pe 62 de pacienți, publicat în jurnalul ''Lancet'', indică faptul că medicamentul a putut stopa evoluția acestei boli. Echipa de oameni de știință de la University College London (UCL) s-a declarat ''încântată'' de rezultate, însă îndeamnă la precauție deoarece beneficiile pe termen lung ale medicamentului sunt încă incerte, fiind nevoie de teste suplimentare.

''Nu este absolut nici o îndoială că un medicament care să încetinească evoluția afecțiunii este cea mai importantă nevoie deocamdată neîndeplinită în cazul bolii Parkinson; acest lucru este de necontestat'', a declarat pentru sursa citată profesorul Tom Foltynie, unul dintre cercetătorii care au contribuit la studiu. În boala Parkinson creierul se deteriorează progresiv, iar celulele care produc hormonul numit dopamină sunt distruse, fapt ce determină apariția unui tremor, îngreunarea mișcărilor și, în cele din urmă, probleme de memorie. Terapiile utilizate în prezent ajută la ameliorarea simptomelor prin creșterea nivelurilor de dopamină, însă moartea creierului continuă, iar efectele bolii se înrăutățesc, neexistând niciun medicament care să stopeze acest proces. În cadrul studiului clinic, jumătate dintre pacienți au primit medicamentul pentru diabet numit exenatide, iar celorlalți li s-a administrat un placebo. Toți subiecții și-au păstrat medicația obișnuită. Persoanele care au urmat tratamentul obișnuit au înregistrat un declin în timpul celor 48 de săptămâni de studiu, însă starea celor cărora li s-a administrat exenatide a rămas stabilă. În plus, după trei luni de la întreruperea tratamentului experimental situația subiecților care au primit exenatide era în continuare pozitivă.

''Acesta este primul studiu clinic efectuat pe pacienți reali cu Parkinson în cadrul căruia a fost observat un astfel de efect'', a adăugat profesorul Foltynie. "Ne oferă încredere că exenatide nu doar maschează simptomele, ci are efect asupra bolii de bază'', a mai spus el subliniind că cercetătorii sunt ''încântați și încurajați, dar totodată precauți deoarece trebuie să replicăm aceste descoperiri''.

Taguri articol


12