​Examenul de rezidenţiat se amână din lipsa unui ministru al Educaţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Situație fără precedent ​Examenul de rezidenţiat se amână din lipsa unui ministru al Educaţiei Dăncilă: „Iohannis blochează cu bună ştiinţă accesul a mii de absolvenţi la sistemul medical“
Sănătate, Politică, Educație 04 Octombrie 2019 / 12:13 1845 accesări 0 comentarii
„A mai trecut o zi de încălcare a Constituţiei. Prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, Iohannis periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidențiat!

„A mai trecut o zi de încălcare a Constituţiei. Prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, Iohannis periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidențiat!

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că examenul de rezidenţiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, din cauză că nu are cine semna cele şapte ordine de ministru necesare.

Sorina Pintea a declarat, vineri, că motivul amânării constă în faptul că nu are cine să semneze ordinul de examen, în condiţiile în care nu există ministru la Educaţie.

Astfel, a fost luată decizia ca examenul de rezidenţiat să aibă loc în data de 8 decembrie 2019.

Anunţul ministrului Sănătăţii vine în condiţiile în care, joi, viitorii medici au solicitat soluţionarea crizei examenului de rezidenţiat şi susţinerea sa la data anunţată iniţial, respectiv 17 noiembrie. Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină a avertizat că lipsa actuală a unui ministru al Educaţiei poate influenţa negativ desfăşura în condiţii optime a examenului.

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România a făcut un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administraţia Prezidenţială, Universităţile de Medicină şi Farmacie, Direcţiile de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor pentru a soluţiona situaţia existentă „înainte de a deveni o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital şi integrarea pe piaţa muncii a mii de absolvenţi de medicină din România”.

FASMR precizează că absolvenţii facultăţilor de Medicină care urmează să susţină rezidenţiatul „merită o situaţiei clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral şi mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri şi jocuri politice”.

„Examenul de rezidenţiat este mult mai mult decât un examen pentru studenţii şi absolvenţii medicinişti, este momentul la care am sperat şi pentru care ne-am pregătit timp de şase ani, care marchează împlinirea vocaţiei unei generaţii întregi de viitori medici”, spune Teodor Cristian Blidaru, în numele Consiliului Director al FASMR.

„Iohannis blochează cu bună ştiinţă accesul a mii de tineri absolvenţi la sistemul medical“

Viorica Dăncilă a revenit, vineri, cu un nou mesaj pe Facebook pentru preşedintele Klaus Iohannis. Premierul susţine că şeful statului continuă să încalce Constituţia, prin refuzul de a numi miniştrii interimari şi blochează cu bună ştiinţă accesul tinerilor absolvenţi la sistemul medical.

„A mai trecut o zi de încălcare a Constituţiei de către Preşedintele României. Prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, Klaus Iohannis periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat fără un ordin de ministru. Preşedintele Iohannis ignoră nevoia pe care o are România de medici şi servicii medicale de calitate şi blochează cu bună ştiinţă accesul a mii de tineri absolvenţi la sistemul medical. Domnule Klaus Iohannis, când puneţi în aplicare decizia Curţii Constituţionale?”, a scris Dăncilă, pe Facebook.

Premierul Viorica Dăncilă l-a întrebat pe Klaus Iohannis şi joi, tot prin intermediul reţelei de socializare, când va pune în aplicare deciziile CCR de a numi miniştrii interimari.

Şeful Executivului i-a solicitat, miercuri, preşedintelui Iohannis să numească imediat miniştrii interimari, după ce a fost publicată motivarea decizie CCR de admitere a conflictului juridic între Guvern şi Preşedinţie.

CCR a decis pe 18 septembrie că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de numire a miniştrilor interimari. Şeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, legat de refuzul propunerilor.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1639 secunde