Exclusivitate „Telegraf“: A murit artistul care a pictat Cazinoul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Exclusivitate „Telegraf“: A murit artistul care a pictat Cazinoul
Cultură 28 Octombrie 2015 / 17:33 3629 accesări

Gheorghe Firică

Gheorghe Firică

Unul dintre marii pictori ai tehnicii frescă și mozaic, constănțeanul Gheorghe Firică,a încetat din viațăîn această miercuri. Avea 77 de ani. Gheorghe Firică a condus echipa care, în anul 1987, a pictat pereții și tavanele Cazinoului Constanța, în tehnica frescă „al secco”, cu motive florale în stil art nouveau. Autor de pictură monumentală, de numele lui se leagă: scenele în mozaic de la Mănăstirea „Sfântul Andrei“ și de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din vecinătatea complexului comercial Tomis Mall, precum și pictura Bisericii „Sfântul Dumitru”.

Gheorghe Firică s-a născut pe 2 ianuarie 1938, în comuna Blejești din județul Teleorman. A absolvit Școala de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Pictură, promoția 1964. A realizat numeroase lucrări de artă în țară și în străinătate și lucrări de artă monumentală în țară, dintre care trei sunt trecute în patrimoniul național: decorația murală în stil art nouveau (suprafață totală de aproximativ9.000 mp) de la Teatrul „Maria Filotti” Brăila, pictura „al secco” (suprafață totală de 3.000 mp) de la Cazinoul din Constanța și fațada Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” I din Constanța, lucrare executată în tehnica mozaic.

De numele lui Gheorghe Firicăse leagă și realizarea pereților exteriori ai acvariului Constanta, dar și plafoanele și pereții interiori ai Teatrului de Stat.

A fost distins cu Premiul Național pentru Artă Religioasă, fiind decorat, în 2002, cu Ordinul Național în grad de Ofițer pentru merite culturale.

Citește și:

„Culorile Mării Negre”, redate de 18 plasticieni tomitani

Filiala Constanţa 1 UAP şi-a premiat creatorii

Salonul Anului 2010 şi-a premiat creatorii12
Pagina a fost generata in 0.1217 secunde