Exerciții militare la malul mării, de Ziua Marinei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Exerciții militare la malul mării, de Ziua Marinei

Eveniment 15 August 2017 / 08:00 2124 accesări

Forțele Navale Române celebrează, marți, Ziua Marinei, pe faleza din fața Comandamentului Flotei din Constanța cu un exercițiu militar deschis publicului, în premieră, informează Statul Major al Forțelor Navale Române, într-un comunicat transmis duminică. La începutul spectacolului, pe catargul de pe faleză este ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz.

Preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, oficiali militari, autorităţi centrale şi locale participă la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei care se desfășoară în faţa Comandamentului Flotei din Constanţa.

Momentul este urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis. În continuare, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu, a preluat cuvântul de deschidere, precedat de citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naționale, Ministrului Transporturilor și al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2017.

La ora 10,20 este oficiat un serviciu religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare. Ceremonia va fi urmată de un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

Salutul de deschidere a exercițiului va fi dat, la ora 10.50, de elicopterul Puma Naval și de cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care vor purta drapelele României, NATO și UE. Momentul de început al spectacolului militar cuprinde evoluția remorcherelor multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul pe acorduri de vals, începând cu ora 10,55. Demonstrația va fi urmată de salturile efectuate de scafandri de la Forțe Speciale din două elicoptere Puma Naval și două ambarcațiuni rapide. Cinci minute mai târziu, șase avioane de vânătoare vor trece pe deasupra dispozitivului de nave și vor executa "atac cu bombe", arată sursa citată. Printre acestea, pentru prima dată, se vor număra și două avioane Typhoon. Această secvență va fi completată de respingerea atacului cu instalațiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. În același timp, un elicopter Puma Naval va lansa spre tribuna oficială capcane termice "Flare".

La ora 11,20, are loc exercițiul de căutare și atac submarin inamic cu un avion de cercetare P8 Posseidon și un elicopter Puma Naval. Cel din urmă va identifica un submarin și va lansa o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul include și lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive.

Spectacolul din fața falezei este continuat de exercițiul de respingere a desantului maritim. Acesta va include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză și vor executa atacul, aeronave F16 și elicoptere Puma Naval, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar și un monitor și o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviației inamice și al asaltului cu instalațiile artileristice de la bord.

De asemenea, Navele Gărzii de coastă desfășoară un exercițiu de combatere a imigrației ilegale pe mare. Vor fi observați oameni în apă și o ambarcațiune suspectă în timpul unei misiuni de supraveghere, după care va fi anunțată Autoritatea Română de Salvare a Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM), care va trimite pentru intervenție o șalupă, iar navele Ministerului Afacerilor Interne vor escorta ambarcațiunea suspectă în port. În cadrul aceluiași exercițiu demonstrativ, fregata "Regele Ferdinand" se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul Puma Naval se va apropia și va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin fața tribunei.

La ora 12,00, cele trei elicoptere Puma Naval salută mulțimea, simultan cu defilarea navelor și salutul final. După acest moment, publicul urmărește trecerea aviației civile, odată cu defilarea velierelor.

La ora 12,45, Muzica Militară a Forțelor Navale încheie activitățile.

De la ora 13,00, punctul de atracție se mută în Portul Tomis, unde sunt organizate jocuri marinărești.

La ora 20,00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric.

Seara se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor militari, de la ora 22,00, pe itinerariul: Vraja Mării — Comandamentul Flotei — Piața Ovidiu — Prefectura Constanța.

Primăria Constanța recomandă constănțenilor și turiștilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicațiile forțelor de ordine.

Totodată, primăria anunță că va fi închis sau restricționat accesul autovehiculelor în zona peninsulară în intervalul 14 august, ora 07,00 — 15 august, ora 24,00, astfel: Strada Traian — Poarta 3, Strada Traian — Poarta 1, Strada Termele Romane de la intersecția cu Strada Traian, Bulevardul Tomis de la intersecția cu Strada Traian, Strada Ecaterina Varga de la intersecția cu Strada Negru Vodă, Strada Mircea cel Bătrân de la intersecția cu Strada Negru Vodă, arată comunicatul.12