Există conflict constituțional între Guvern şi preşedinte în cazul miniștrilor interimari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CCR a stabilit: Există conflict constituțional între Guvern şi preşedinte în cazul miniștrilor interimari
Politică, Justiție 18 Septembrie 2019 / 17:13 499 accesări 2 comentarii

DĂNCILĂ - IOHANNIS, 1-0

Curtea Constituţională a României a stabilit miercuri că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului acestuia din urmă de a revoca din funcţie miniştri şi de a desemna interimari, au anunțat, oficiali CCR. Totodată, judecătorii constituţionali au stabilit, referitor la desemnarea miniştrilor plini, că nu există conflict între premier şi preşedinte, şeful statului nefiind obligat să semneze decretele de numire a acestora, dar fiind, în schimb, obligar să mptiveze refuzurile. Potrivit surselor citate, preşedintele este obligat să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de desemnare a miniştrilor interimari. Sursele citate au explicat că problema revocării miniştrilor şi a numirii celor interimari e o chestiune de competenţa prim-ministrului. Astfel, în ceea ce priveşte revocarea, preşedintele trebuia să accepte propunerea premierului. În privinţa refuzului şi nemotivării numirii unor miniştri interimari, judecătorii constituţionali au plecat de la premisa că aceştia nu erau titulari ca să se analizeze calitatea lor de membru al unei coaliţii şi pentru a rezolva problema continuităţii funcţionării Guvernului, preşedintele era obligat să-i numească, au precizat sursele citate. Potrivit aceloraşi surse, în privinţa numirii miniştrilor plini, CCR a decis că nu există conflict, pentru că, în funcţie de evoluţia politică, preşedintele nu putea fi obligat să-i numească. Judecătorii constituţionali au decis, cu majoritate de voturi, în privinţa existenţei conflictului juridic privind numirea miniştrilor interimari. În ceea ce priveşte inexistenţa conflictului în cazul miniştrilor plini, decizia a fost luată în unanimitate.

PREȘEDINTELE VREA SĂ MAI „ANALIZEZE“

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că deciziile sale privind punerea în aplicare a deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) vor fi luate după publicarea motivării acestei hotărâri şi a reiterat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să se prezinte în Parlament pentru votul de validare a Cabinetului său. "Deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii CCR de astăzi le voi lua după publicarea şi analiza motivării deciziei, care va fi probabil publicată în perioada imediat următoare, dar dacă doamna prim-ministru Dăncilă doreşte, aşa cum se tot exprimă în public, să se pună capăt acestei crize guvernamentale soluţia este simplă: doamna prim-ministru, vă mai spun odată, poftiţi de îndată în faţa Parlamentului pentru votul de validare", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

PREMIERUL VA MERGE ÎN PARLAMENT PENTRU VOT DE ÎNCREDERE

La rândul său, premierul a declarat că așteaptă ca președintele Iohannis să semneze deîndată decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, respectând decizia CCR și Constituția, pe care „a călcat-o în picioare“, precizând că va merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern, pentru care va cere votul de încredere al senatorilor și deputaților.

„Decizia CCR de azi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea Ministerelor Energiei, mediului și Relației cu Parlamentul. Așa cum am spus și săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare.“, a declarat Viorica Dăncilă.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1288 secunde