Expert ONU: Definiţia Facebook privind terorismul permite guvernelor să reducă la tăcere opoziția

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Expert ONU: Definiţia Facebook privind terorismul permite guvernelor să reducă la tăcere opoziția

Externe 05 Septembrie 2018 / 11:36 523 accesări

Fionnuala Ni Aolain, o expertă ONU privind drepturile omului, a făcut apel către Facebook să îşi limiteze definiţia privind terorismul pentru a nu a mai permite guvernelor să reducă la tăcere grupările de opoziţie legitime, scrie Reuters, potrivit news.ro.

„Folosirea unei definiţii atât de largi este îngrijorătoare având în vedere numărul de guverne care caută să catalogheze drept terorism diferite forme de rebeliune sau opoziţie”, a afirmat Ni Aolain în scrisoarea sa adresată fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg.

În scrisoare se arată că Facebook nu ia în considerare grupările rebele înarmate care respectă dreptul internaţional. Ea nu a oferit exemple, dar guvernele care se confruntă cu o opoziţie înarmată, precum în Siria, cataloghează de obicei toţi oponenţii ca fiind terorişti, chiar dacă alte ţări nu sunt de acord.

Ni Aolain a salutat „rolul important pe care Facebook îl joacă în depistarea activităţii teroriste online”, dar a precizat că nu trebuie să intervină în drepturile omului şi ar trebui să se asigure că există o modalitate de a contesta deciziile greşite luate împotriva utilizatorilor.

Definiţiile largi şi imprecise privind terorismul ar putea duce la „o implementare discriminatorie, cenzură şi interzicerea arbitrară a accesului la serviciile Facebook”, a avertizat Ni Aolain.12