F-16 american, lovit de talibani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Incident rar

F-16 american, lovit de talibani

Externe 19 Octombrie 2015 / 15:19 686 accesări

Un avion de vânătoare american, de tip F-16, a fost lovit de tiruri talibane, în estul Afganistanului, ceea ce l-a determinat pe pilot să se debaraseze de rezerva de kerosen, înainte de a ateriza la bază, într-un rar incident de acest gen, au declarat surse militare. De regulă, cele mai expuse tirurilor talibane sunt elicopterele militare, deoarece zboară la altitudine joasă. Incidentul implicând avionul F-16 în provincia Paktia ilustrează riscurile la care sunt expuse în continuare trupele occidentale în Afganistan, în contextul în care președintele SUA, Barack Obama, a decis menținerea mai multor mii de soldați americani în această țară și după 2016. Atacul a avut loc marțea trecută, în districtul Sayed Karam, în mare parte controlat de rebeli talibani. Într-o postare pe Twitter, insurgenții s-au grăbit să afirme că au doborât un avion de vânătoare. Chiar dacă exagerează de obicei bilanțurile atacurilor lor, această revendicare era neobișnuită.

De când au fost alungați de la putere de coaliția condusă de SUA, în 2001, talibanii nu au reușit niciodată să doboare un avion de vânătoare, cu atât mai puțin un F-16, aparat capabil să zboare la o altitudine de 15.000 de metri. Armata americană a spus inițial că nu are niciun element care să susțină revendicarea talibanilor, dar fotografiile obținute de AFP și studiate de analistul militar britanic J. Chacko dovedesc că un aparat F-16 a trebuit să se debaraseze de două rezervoare adiționale, de o rachetă aer-sol și de două bombe fără ghidare. La solicitările insistente din partea France Presse, Statul Major american a recunoscut apoi că un F-16 a fost într-adevăr lovit de tiruri. Din fericire, pilotul nu a fost rănit. Chacko și alți doi analiști contactați de AFP au estimat că aparatul trebuie să fi zburat la o altitudine joasă, de vreme ce a fost lovit cu tiruri de arme de calibru relativ mic. Oficial, nici trupele americane și nici armata afgană nu desfășurau vreo operațiune în zonă, în momentul atacului, fapt ce indică, potrivit expertului britanic, că aparatul F-16 sprijinea probabil forțele speciale aflate în dificultate.

Soldații NATO și-au încheiat oficial misiunea de luptă în Afganistan, la sfârșitul anului 2014, în timp ce o forță de 13.000 de militari a rămas în teren pentru a instrui și consilia armata afgană. Forțele speciale americane continuă să desfășoare operațiuni secrete în Afganistan.

Citește și:

Migrant afgan împuşcat mortal în timp ce încerca să intre în Bulgaria

Pentagonul le cere statelor aliate să-şi sporească prezenţa în Afganistan

Aproape 90% dintre victimele raidurilor cu drone americane nu erau ţintele vizate

Amânarea retragerii trupelor americane din Afganistan

Avion prăbușit în Florida

Avion militar elvețian prăbușit în Franța

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1615 secunde