Fabricile de armament din Bulgaria, comenzi peste aşteptări

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fabricile de armament din Bulgaria, comenzi peste aşteptări

16 Iunie 2016 / 07:28 365 accesări

Fabricile de armament din Bulgaria au anunțat comenzi peste așteptări în primul trimestru anului 2016, activitatea din acest domeniu fiind stimulată de conflictele din Orientul Mijlociu, relatează postul de televiziune France24 pe pagina electronică.

Industria de armament din Bulgaria se concentrează pe producția de arme de foc de origine sovietică, clienții principali fiind guvernele din Afganistan și Irak, însă armele produse aici sunt folosite și de forțele opoziției siriene.

"Comenzile depășesc capacitatea noastră de producție," a declarat Ivan Getsov, directorul fabricii VMZ Sopot.

"În primul trimestru al anului 2016 am produs mai mult decât în ultimul an și jumătate," a mai precizat Getsov.

Tihomir Bezlov, un expert în materie de securitate din Bulgaria, a explicat că această evoluție se datorează "conflictelor din Siria și Irak".

În luna iunie a anului trecut, Statele Unite au confirmat că aprovizionează rebelii sirieni cu arme, după ce un contractor militar american a decedat în urma unei explozii la un centru de testare militar din Bulgaria.

Între timp, și Arabia Saudită a confirmat că furnizează arme grupărilor care se opun regimului Assad.

În 2014, Arabia Saudită a semnat un contract cu Bulgaria pentru furnizarea de arme.

Mai mult, cantități importante de arme produse în Bulgaria au ajuns și în mâinile militanților grupării teroriste Stat Islamic.

În 2008, exporturile de arme ale Bulgariei se ridicau la 90 de milioane de euro, dar în 2015 au ajuns la valoarea de 640 de milioane de euro.

Taguri articol


12