Făgădău cere, pe bani mulţi, sfaturi de domeniul evidenţei de la Banca Mondială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum vrea primăria să regenereze cartierele de blocuri Făgădău cere, pe bani mulţi, sfaturi de domeniul evidenţei de la Banca Mondială
Administrație 09 Iulie 2019 / 15:13 2499 accesări 2 comentarii

Primăria Municipiului Constanța anunță că își propune să schimbe la față cartierele de blocuri construite înainte de anul 1989, stațiunea Mamaia dar și Zona Peninsulară, scop pentru care a apelat la ajutorul specialiștilor în urbanism ai Băncii Mondiale, în cadrul acordului de asistență tehnică încheiat în acest sens. Marţi, cei de la Primărie au prezentat un pachet de ghiduri cu propuneri pentru îmbunătățirea spațiului urban al municipiului. Constanța devine astfel, primul oraș din România care a elaborat împreună cu Banca Mondială un pachet complex de instrumente de regenerare urbană, ceea ce nu este rău deloc. Ce este rău: specialiştii europeni au venit şi, pe bani foarte mulţi, au spus lucruri care se încriu fără probleme în domeniul evidenţei, de genul: este nevoie de copaci, garduri vii, faţade văruite şi să se strângă gunoiul. Credeţi că glumim? Departe de noi acest gând.

La întâlnirea organizată de Primăria Municipiului Constanța împreună cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR), al cărei președinte executiv este chiar primarul Constanței, au participat Venera Vlad, directorul asociat al Băncii Europene pentru Dezvoltare, membri FZMAUR România, experți ai Băncii Mondiale, arhitecți și urbaniști.

“Trebuie să intrăm într-o logică de planificare. Pentru obiectivele mari trebuie să existe o planificare din timp, o consultare prealabilă, o diseminare (către cine? n.r.) a dorinței comunităților de a implementa proiecte mari care nu se întâmplă însă peste noapte”, a declarat , la întâlnire, primarul Constanței, Decebal Făgădău. Vorbe mari cu noimă ioc și poze mici în volumul-ghid cu propuneri, din care, răsfoindu-l, oricine poate lesne înțelege că a fost nevoie să vină experții Băncii Mondiale şi, pe mulţi bani, să scoată o cărțulie care să arate edililor că blocurile trebuie zugrăvite, că aleile trebuie asfaltate, că spațiile verzi trebuie îngrijite corespunzător și că pomii existenți nu trebuie mutilați (a se vedea fotografia de deschidere).

“Constanța este primul oraș din România care a elaborat împreună cu Banca Mondială și experți în urbanism un pachet complex de instrumente de regenerare urbană. Ghidurile vor fi utilizate pentru a gândi împreună modul în care orașul se va schimba la față pentru a crește calitatea vieții locuitorilor dar și pentru a deveni mai atrăgător pentru investitori și pentru cei care doresc să se mute aici”, a declarat Marcel Heroiu, expert senior dezvoltare urbană din cadrul Băncii Mondiale.

Ghidurile prezentate cuprind idei cu intervenții de impact asupra spațiilor publice și de locuit, cu elemente peisagistice menite să transforme zone ale orașului în puncte de atracție vizuală și socială, mai spun reprezentanții Primăriei Constanța.

Că spaţiile urbane au nevoie de îngrijire, este evident. Că aleile trebuie asfaltate, că arborii nu mai trebuie mutilaţi, că trebuie făcute parcări, iar blocurile trebuie izolate termic şi curăţate, este la fel de evident. Şi nu putem să nu ne întrebăm cu ce se ocupă funcţionarii Primăriei, angajaţi în departamentele cu titulaturi ce conţin “patrimoniu”, “urbanism”, “spaţii verzi” etc., dacă trebuie să vină experţii Băncii Mondiale să ne spună că trebuie să plantăm boscheţi şi să nu-i chelim pe cei deja existenţi şi să avem grijă să nu dăm în gropi de şmecheri ce suntem…Pagina a fost generata in 0.2083 secunde