Familie nord-americană, ostatică 5 ani la talibani. Ce zice directorul CIA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Familie nord-americană, ostatică 5 ani la talibani. Ce zice directorul CIA

Externe 20 Octombrie 2017 / 11:07 716 accesări

Cuplul nord-american răpit de o grupare afiliată talibanilor în Afganistan a fost ținut ostatic timp de cinci ani în Pakistan până la eliberarea sa săptămâna trecută, a afirmat joi directorul CIA, Mike Pompeo, citat de AFP. Această versiune contravine celei a armatei pakistaneze, care susține că a eliberat cuplul Boyle și pe cei trei copii ai acestuia pe baza informațiilor americane, indicând că ostaticii abia fuseseră transferați în Pakistan din Afganistan. "Am avut un rezultat excelent săptămâna trecută, când am putut să aducem înapoi patru cetățeni americani, care au fost reținuți timp de cinci ani în Pakistan", a declarat Mike Pompeo în cadrul unei conferințe de presă la Washington. Cât timp s-a aflat familia ostatică de o parte și de alta a frontierei ce separă Afganistanul de Pakistan reprezintă o problemă importantă pentru autoritățile americane. Caitlan Coleman, care este din SUA, și soțul său canadian Joshua Boyle au fost răpiți într-o regiune îndepărtată din Afganistan în anul 2012. Cei trei copii ai lor s-au născut în captivitate.

Washingtonul suspectează Pakistanul că întreține legături cu gruparea Haqqani, rețea extremistă afiliată talibanilor, care a fost acuzată de sechestrarea familiei Boyle, eliberată cu puțin timp înainte de vizita șefului diplomației americane Rex Tillerson săptămâna viitoare în Pakistan. Se așteaptă ca secretarul de stat american să exercite presiuni asupra Islamabadului pentru a-și intensifica eforturile de combatere a grupărilor extremiste.

"Trecutul pare să arate că așteptările legate de dorința pakistanezilor de a ne ajuta în combaterea islamismului radical trebuie să fie destul de scăzute. Serviciile noastre de informații spun același lucru", a subliniat Mike Pompeo. "Cred că ar trebui să avem o discuție adevărată cu ei, despre ceea ce fac și ce ar trebui să facă, precum și despre așteptările americane cu privire la modul în care ar trebui să se comporte", a adăugat el.

Președintele Donald Trump vrea să-i convingă pe talibanii afgani că nu au nicio șansă să obțină o victorie militară și ar trebui, prin urmare, să încerce să negocieze un acord de pace cu autoritățile de la Kabul. Dar Mike Pompeo a declarat joi că nu există nicio șansă ca acest lucru să se întâmple dacă luptătorii talibani continuă să-și găsească refugiul de partea pakistaneză a frontierei.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.173 secunde