Faptele de conflict de interese sau incompatibilitate la demnitari se prescriu după 3 ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Faptele de conflict de interese sau incompatibilitate la demnitari se prescriu după 3 ani
Politică 16 Mai 2018 / 16:09 238 accesări 1 comentariu

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, ca for decizional, un proiect care modifică o Lege din anul 2003 care prevede că faptele comise de cei aflaţi în funcţii publice care duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu la trei ani de la data comiterii lor.

Iniţiativa legislativă aparţine PSD şi modifică Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. O prevedere a textului adoptat de deputaţi miercuri este: "faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor, în conformitate cu art. 2517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil".

Proiectul legislativ al social-democraţilor mai stipulează că: "primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice. Aleşii locali menţionaţi pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucureşti".

O altă modificare efectuală la Legea 161/2003 prevede că: "starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate".

Proiectul de lege a fost adoptat cu 196 de voturi pentru, 59 de voturi împotrivă şi 4 abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Legea va ajunge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

Taguri articol
Loading...
loading...

1 comentariu

unu 09:28:21 / 17 Mai 2018
hmm

in ce tara traim.... deci, alesii nostri, fac legi numai pt ei "faptele comise de cei aflaţi în funcţii publice care duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu la trei ani de la data comiterii lor" noi, poporul, suntem doar pt ai servi... asa se face ca sute de oameni se trezesc cu popriri de conturi bancare , pt sume inventate de anaf in urma cu 5-7-10 ani.... cum e posibil ca in 2018 , sa primesti hartie de poprire pt "activitati independente din 2008, evident cu penalitatile aferente si, stupoare.... la vizita la anaf cica e nu stiu ce recalculare din 2000-2004 !!! in conditiile in care nu am avut niciodata datorii, an de an fiind la zi cu taxele! cica SPIT e una, anaf e alta institutie.... adica una apartine de "agricultura" si cealalta de "industrie" cam asa ar veni.... de ce NU SUNT OBLIGATI cei de la anaf ca la sfarsit de an financiar sa anunte romanii ce au de plata??? de ce nu platesc aceste lucruri angajatii INCOMPETENTI din anaf care nu sunt in stare sa isi faca jobul corect???

Adaugă comentariul tău





NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.1917 secunde