Fără precedent: SUA vrea să retragă patru nave militare care au costat miliarde şi au fost introduse în serviciu în urmă cu doar câţiva ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără precedent: SUA vrea să retragă patru nave militare care au costat miliarde şi au fost introduse în serviciu în urmă cu doar câţiva ani
Externe 13 Februarie 2020 / 11:04 1712 accesări 0 comentarii

US Navy, marina militară americană, vrea să retragă din serviciul activ patru nave, printre care şi una care are doar şase ani, transmit publicaţiile Task & Purpose şi Popular Mechanics.

Navele fac parte din controversatul program Littoral Combat Ship (LCS), care include două clase, Freedom şi Independence.

Niciuna dintre ele nu este capabilă să intre în luptă în acest moment, fiind platforme de teste.

Nu se ştie ce va face US Navy cu navele după ce vor ieşi din serviciul activ. Măsura ar putea veni într-un moment în care marina americană încearcă să atingă o flotă de 355 de nave până în 2030.

Vasele LCS erau văzute ca fiind vehiculele militare maritime ale viitorului, dar programul a avut nenumărate probleme. Dintre cele patru nave, cea mai veche a fost lansată la apă în 2008, iar cea mai nouă în 2014. LCS au fost gândite ca nave uşoare (de 500 de tone), bine înarmate, capabile să atace oponenţi mult mai mari.

Vasele operează în regiunile apropiate de coastă şi în lanţurile de insule.
Acestea s-au transformat, gradual, în nave mult mai mari şi mai grele, prea slab înarmate pentru dimensiunile lor, deoarece constructorii au prioritizat viteza. LCS-urile sunt doar puţin mai bine înarmate decât vasele Patrulei de Coastă. Mai mult, nu se pot apăra decât de ameninţări aeriene. Acestea au la bord module interschimbabile, care le permit să îndeplinească o serie de misiuni diferite: vânătoare de submarine, deminare, atacuri anti-navă sau transport de trupe comando. Însă după 10 ani de dezvoltare a acestor module, niciunul nu este complet funcţional.

LCS-urile au suferit o serie de defecte stânjenitoare în timpul misiunilor şi depăşiri repetate de buget, pe care Pentagonul a încercat să le ascundă. Doar în 2011 bugetul pentru program a fost de 3,7 miliarde de dolari. Acesta este, probabil, sfârşitul programului LCS. US Navy se pregăteşte să construiască o nouă fregată - programul FFG(X) - dotată cu rachete, iar bugetul pentru construcţia de noi nave este cu 20% mai mic în 2020.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2049 secunde