Fără vaccinare, la un pas de... epidemie!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SOS-urile medicilor. Un focar se poate extinde rapid

Fără vaccinare, la un pas de... epidemie!?

Sănătate 03 Aprilie 2016 / 16:13 1421 accesări

În zilele noastre, vaccinarea copiilor a devenit o mare problemă, un semn de întrebare aproape fără răspuns pentru unii părinți. Mulți adulți, care mai mult ca sigur au fost vaccinați la rândul lor, au ajuns să fie aproape siguri că vaccinul este o sursă de îmbolnăvire a copiilor, în niciun caz nu are rol de prevenție. Cei mai mulți spun că, dacă își imunizează copiii, aceștia pot face autism, de exemplu, o reacție adversă la unul dintre vaccinuri. Sunt părinți, înscriși în diferite grupuri pe rețeaua de socializare Facebook, în număr mare, care îi cred pe cuvânt pe cei câțiva care susțin că vaccinarea nu este indicată, spre disperarea specialiștilor, care vin cu explicații, cu atenționări. Avertismentele specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ar trebui să ne dea de gândit, mai ales că acoperirea vaccinală în țara noastră este în scădere, iar medicii susțin că un focar se poate transforma imediat într-o epidemie. La cea de-a 4-a ediție a Conferinței Naționale „Actualități în Vaccinologie“ - RoVaccin 2016, desfășurată în aceste zile la București, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat că tot mai puțini părinți aleg să își vaccineze copiii: ”În 2015, o acoperire vaccinală de circa 83% pentru vaccinul rubeolă-oreion-rujeolă (ROR) înseamnă că aproximativ 35.000 de copii nu au fost vaccinați în această cohortă”. ”În anul precedent, acoperirea vaccinală a fost în jur de 85%. Lucrurile acestea sunt cumulative. (...) Sunt județe unde acoperirea vaccinală e mult mai redusă decât media națională. De exemplu, județul Arad, municipiul București sunt zone unde acoperirea vaccinală este sub 70% și acolo cred că trebuie să ne concentrăm eforturile”, a spus profesorul, citat de Agerpres. Nu în ultimul rând, președintele SRM a atras atenția că ”situația poate deveni și mai îngrijorătoare în contextul în care se intensifică fenomenul migrației, inclusiv din țări unde sistemele de sănătate nu funcționează foarte bine”. El a dat exemplul Europei, unde au fost semnalate pentru prima dată, după mulți ani, cazuri de difterie, chiar mortale, atât în 2015, cât și în 2016.

De altfel, recent, Ministerul Sănătății (MS) a anunțat 79 de cazuri de rujeolă la granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Cluj. ”Au fost luate măsurile de alertă. Zona este stăpânită”, a dat asigurări reprezentantul MS, secretarul de stat Victor Strâmbu. La rândul său, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, a reamintit că OMS recomandă un nivel optimal al ratei vaccinării de 95%. ”Dacă nu ne va preocupa realizarea vaccinării, un focar dintr-o comunitate va putea ajunge la județe și la nivel național. Un focar se poate transforma imediat într-o epidemie”, a declarat dr. Pistol.

FĂRĂ VACCIN Sunt însă medici care atenționează că se confruntă cu lipsa vaccinului hexavalent. ”Este inacceptabil în aceste zile să nu avem în cabinete vaccinul hexavalent, care e extrem de important pentru a preveni niște infecții foarte grave. Din punctul meu de vedere, ca medic de familie care stă de vorbă cu părintele și îl consiliază, în momentul în care părintele acceptă, nu e admisibil ca eu să nu am vaccinul să îl administrez. Este un element care nu trebuie să se mai întâlnească în viitor”, este declarația coordonatorului Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie, dr. Gindrovel Dumitra.

EFECTE GRAVE Managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, din București, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat că, nevaccinate, fetele care ajung la maturitate și care rămân gravide pot avea reale probleme. ”Dacă știu că nu s-au vaccinat sunt la mare risc să facă rubeolă, boală care generează malformații ale fătului indiferent de trimestrul de sarcină”, explică profesorul.

PROIECT DE LEGE Secretarul de stat în MS, dr. Strâmbu, a anunțat că proiectul legii vaccinării va fi supus dezbaterii publice în această lună. Părinții ar putea fi stimulați să își imunizeze copiii, dar în același timp să existe și o formă de obligativitate. Specialiștii MS spun că vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenirea cazurilor de îmbolnăvire și recomandă tuturor părinților să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora.

Citește și:

„Cine crede în Olivia Steer își poate ucide copilul“

Taguri articol


12