Fără vize în Canada. Parlamentul European a aprobat acordul CETA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fără vize în Canada. Parlamentul European a aprobat acordul CETA

Externe 15 Februarie 2017 / 14:02 1770 accesări

Acordul comercial între UE și Canada care dă posibilitatea românilor să circule fără vize în statul nord-american a fost aprobat de europarlamentari.

Parlamentul European a aprobat miercuri Acordul Economic şi Comercial Complet (CETA) Uniunea Europeană - Canada, cu 408 de voturi pentru, 33 de abțineri și 254 de voturi împotrivă, scrie presa internațională.

Deși PE a votat în favoarea CETA, acordul va intra în vigoare doar provizoriu, cel mai probabil în martie sau aprilie, prin eliminarea tarifelor impuse produselor de import. Acordul are nevoie de aprobarea parlamentelor din cele 28 de state membre ale UE şi din regiunile autonome ale Belgiei.

Înţelegerile dintre UE şi Canada au fost finalizate în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, dar acordul a fost semnat abia în octombrie 2016, în urma opoziţiei manifestate de regiunea Valonia din Belgia.

Olanda ar putea bloca aprobarea tratatului comercial în cazul în care cere convocarea unui referendum consultativ la nivel național, notează The Associated Press.

Poliția a anunțat că aproximativ 700 de persoane au participat la un protest față de CETA organizat în apropierea clădirii Parlamentului European de la Starsbourg. Aceștia sunt de părere că tratatul va eroda standardele de mediu, în domeniul muncii și proiecţiei consumatorilor.

"Multinaționalele vor putea să atace guvernele în cadrul unui sistem de justiție privatizată", a declarat europarlamentar Marine Le Pen, care și-a anunțat opoziția față de CETA.

Europarlamentarii de extremă stângă și cei de extremă dreaptă, verzi, cât și unii socialiști au votat împotriva acordului comercial.

CETA şi TPP au atras numeroase critici din partea sindicatelor şi a grupurilor protestatare care susţin că aceste acorduri vor da mai multă putere multinaţionalelor.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1926 secunde