Fatah şi Hamas vor recunoaşte împreună statul israelian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fatah şi Hamas vor recunoaşte împreună statul israelian
Externe 28 Iunie 2006 / 00:00 907 accesări 0 comentarii

Toate mişcările politice palestiniene, cu excepţia Jihadului Islamic, au încheiat un acord-surpriză care cuprinde şi recunoaşterea implicită a statului Israel. Documentul stabileşte crearea unui stat palestinian în toate teritoriile ocupate de Israel în 1967, cu Ierusalimul drept capitală. De asemenea, el prevede ca rezistenţa să fie limitată la teritoriile palestiniene. Un purtător de cuvînt al guvernului israelian a calificat acordul drept o problemă de interes intern a palestinienilor.

Acordul reprezintă o schimbare radicală a poziţiei grupării islamiste Hamas, care domină guvernul palestinian şi care a refuzat dintotdeauna dreptul la existenţă al Israelului. Acordul deschide, de asemenea, calea formării unei administraţii de uniune naţională, la care, alături de Hamas, să participe şi celelalte mişcări palestiniene. Textul a fost elaborat de mai mulţi lideri palestinieni şi urmează să fie supus aprobării preşedintelui Mahmud Abbas şi premierului Ismail Haniyeh.

Jihadul Islamic a declarat că respinge anumite puncte ale acordului, inclusiv conceptul de stat palestinian limitat la Cisiordania şi Fîşia Gaza şi că îşi va explica ulterior poziţia. Potrivit unor surse palestiniene, adoptarea acordului a fost grăbită de situaţia deosebit de tensionată creată după răpirea unui militar israelian. Statul evreu a anunţat că nu negociază eliberarea acestuia şi a masat zeci de blindate la graniţa cu Fîşia Gaza, gata oricînd să declanşeze o ofensivă de proporţii în regiune. Premierul israelian, Ehud Olmert, a exclus posibilitatea eliberării unor deţinuţi palestinieni în schimbul militarului israelian răpit duminică. Anterior, mai multe grupări palestiniene au cerut Israelului să elibereze toate femeile şi minorii deţinuţi în penitenciare, în schimbul informaţiilor despre militarul capturat. Grupările Izz el-Deen-Brigăzile al-Qassam, Comitetul pentru Rezistenţă Populară şi Armata Islamică au emis un comunicat comun în care nu confirmau, însă, că l-ar ţine în captivitate pe caporalul Gilad Shalit.

Olmert a reafirmat că Guvernul palestinian condus de Hamas şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, sînt răspunzători de soarta militarului israelian. La rîndul său, preşedintele Autorităţii Palestiniene a cerut forţelor de securitate palestiniene să efectueze o amplă operaţiune de căutare a militarului.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.1574 secunde