Fenomene celeste, în noaptea de dinainte de Solstiţiul de iarnă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fenomene celeste, în noaptea de dinainte de Solstiţiul de iarnă
Ştiință 21 Decembrie 2018 / 19:59 407 accesări 0 comentarii

La solstiţiul de iarnă vom avea lună plină şi stele căzătoare. Fenomenele au loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un spectacol de o frumuseţe excepţională, un eveniment ce nu se va mai repeta înainte de anul 2094. Data de 21 decembrie marchează solstiţiul de iarnă şi începutul sezonului hibernal. Cu această ocazie, odată cu sosirea nopţii, cerul va deveni decorul unui veritabil balet luminos şi feeric, datorită unei combinaţii de două fenomene rare şi spectaculoase. Astfel, la ora 00:24, Soarele, aşa cum se întâmplă de obicei în această perioadă a anului, se va afla în cel mai jos punct al său de pe boltă, care va coincide cu ziua cea mai scurtă din calendar pentru emisfera nordică, în mod contrar faţă de emisfera sudică, unde va fi înregistrată ziua cea mai lungă a anului.

Iarna astronomică

Pe durata acestei lungi şi prime noapte de iarnă astronomică, două fenomene vor avea loc simultan, oferind pasionaţilor de astronomie un spectacol deosebit. Este vorba mai întâi de ultima Lună Plină din anul 2018, care va fi însoţită de o ploaie de stele căzătoare (meteori), denumite Urside. Această combinaţie este extrem de rară, întrucât ea nu se va mai repeta înainte de anul 2094, potrivit jurnaliştilor de la revista Forbes.

Luna Plină va fi vizibilă începând cu ora 19:50 şi ploaia de meteori Urside - proveniţi din cometa 8P/Tuttle - va fi vizibilă puţin mai târziu, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu puţin timp înainte zori.

De obicei, Ursidele sunt vizibile în atmosfera terestră între 17 şi 25 decembrie şi îşi ating apogeul pe 22 decembrie. În general, în timpul ploii de meteori Urside, este posibil să se vadă, în medie, zece stele căzătoare pe oră, dar se întâmplă destul de des ca pasionaţii de astronomie să poată să admire cincisprezece meteori pe oră în data de 22 decembrie, dacă în acea noapte cerul este senin. Aceste stele căzătoare vor traversa bolta cerească cu viteze de aproximativ 33 de kilometri pe secundă şi vor lăsa impresia că provin din constelaţia Ursa Mică (Carul Mic).

Din aceeaşi secţiune Ştiri similare
Vezi mai multe ştiri


Pagina a fost generata in 0.1873 secunde