Fenomenul „escape room” a ajuns și la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ultima modă în materie de jocuri și distracții pentru tineri Pentru pasionații de mistere

Fenomenul „escape room” a ajuns și la Constanța

Eveniment 18 Iulie 2015 / 00:00 4223 accesări

Cu siguranță ați jucat sau ați auzit de jocuri pe computer de tip ”escape room”, în care trebuie să vă folosiți inteligenţa, logica și intuiția pentru a evada dintr-o cameră închisă. Mistere vechi de secole așteaptă acum să fie deslușite și în viața reală, nu numai în jocuri video, chiar la Constanța.

LEONARDO DA VINCI I-A FOST MUZĂ Unul dintre acestea, adus în orașul nostru de un tânăr de 25 de ani, Andrei Lupu, ne duce în urmă cu sute de ani, în perioada renascentistă. ”Am gândit o poveste în care participanții sunt inventatori contemporani cu Leonardo da Vinci. Invidioși pe succesul lui, îi invadează teritoriul și se hotărăsc să îi fure manuscrisele și toate notițele lui, însă, odată intrați în cameră, un sistem ingenios, gândit de însuși da Vinci, îi va închide în misteriosul birou. Ei trebuie să găsească numeroase indicii, legate între ele, care îi vor conduce la găsirea cheii. Cheia îi va scoate din cameră până se întoarce Leonardo da Vinci, adică într-o oră”, spune cel care a conceput jocul.

CARE ESTE PRINCIPIUL JOCULUI? Mai exact, un grup de până la cinci persoane intră în cameră, iar ușa se închide în spatele participanților. Încăperea este plină de indicii care se înlănțuie logic. Cei închiși trebuie să le pună cap la cap, să rezolve puzzle-uri, să caute obiecte ascunse, să deschidă lacăte şi astfel să evadeze la timp din locația misterioasă. Cât timp sunt închiși, participanții sunt urmăriţi cu ajutorul camerelor de supraveghere şi primesc indicii printr-o staţie de la Andrei, pentru a ști dacă au luat-o pe drumul cel bun. ”Ne-au recomandat nişte prieteni să venim aici. A fost interesant şi distractiv, însă a fost destul de greu, deoarece trebuie să gândeşti logic și să cauţi soluţii”, mărturisește o tânără care a reușit să scape din cameră, alături de echipa ei, în 51 de minute. Deşi este solicitant și îți pune mintea la contribuție, jocul te poate scăpa și de stresul cotidian. ”Clienții care vin pentru prima dată sunt puțin sceptici, însă pleacă plăcut surprinși și nerăbdători să povestească mai departe și altora despre cum s-au distrat. Suspansul te face să te dedici în totalitate jocului și să nu te mai gândești la nimic altceva cât timp ești în cameră”, spune Andrei.

EVADARE ÎN ECHIPĂ Ideea de a deschide la Constanța un joc de tip ”escape room” a luat naștere după ce Andrei Lupu a testat pe propria piele jocul în mai multe orașe. ”Prima dată am citit într-un ziar că s-a deschis la București un astfel de loc. Până atunci nu mai auzisem de acest fenomen și am zis că trebuie neapărat să încerc măcar o dată. Acest ”măcar o dată” s-a transformat în mai multe camere vizitate, fiecare având diferite scenarii”, povestește Andrei. Tânărul crede că astfel de jocuri pot fi atât pe placul tinerilor pasionați de mistere, cât şi pe cel al familiilor cu copii.

UNDE SE AFLĂ Aflată într-o clădire de pe strada Aristide Karatzali, camera este învăluită în mister. ”Nu pot dezvălui cum arată camera, deoarece vreau să fie o surpriză pentru cei care ajung aici. Misterul este foarte important în acest joc, pentru a nu se pierde din suspans”, mai adaugă Andrei Lupu, care plănuiește să amenajeze încă o cameră de evadare, de data aceasta cu un nivel de dificultate mai ridicat: ”Pentru că feedback-ul clienților a fost unul foarte bun, îmi doresc ca în viitorul apropiat să deschid și a doua cameră. Nu vreau să dezvălui însă de pe acum care va fi tematica. Cert este că va fi ceva legat de al Doilea Război Mondial“. Prețul pentru o asemenea experiență se calculează pe grup, în funcţie de numărul de persoane care formează o echipă. Dacă sunt două, vor plăti câte 45 de lei, trei persoane vor plăti câte 40 de lei, patru vor achita câte 35 de lei, iar dacă echipa are cinci membri, costul este de 30 de lei de persoană.Ştiri recomandate

12