”Ferma animalelor” - „made by” USR

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
”Ferma animalelor” - „made by” USR
14 Martie 2019 / 10:36 3095 accesări 16 comentarii
Ștefan Silviu Molnar

Ștefan Silviu Molnar

Interesantă și plină de contradicții retorica reprezentanților USR, susținătorii „unei altfel de politici”, așa cum spune și unul dintre clișeele des uzitate. Păcat că destinul celebrului George Orwell nu a făcut ca marele scriitor să le urmărească discursul politic, căci în mod cert, ascensiunea porcilor la conducerea „Fermei animalelor” ar fi fost mult mai spumoasă, iar demersul acestora către putere, unul mult mai elaborat în ce privește contradicțiile absurde, răuvoitoare.

Spun asta după ce am văzut câteva intervenții publice ale liderilor USR-iști care clamau necesitatea declanșării unui referendum pe baza inițiativei #FărăPenali. Nu am să nominalizez aici figurile care se îngrămădeau în fața camerelor de luat vederi, frizând absurdul. În fond, toți arată la fel, toți recită aceleași clișee, de multe ori lipsite de logică, precum niște clone ori copii „xerox” nereușite, aruncate într-o bătălie absurdă de o mână a păpușarului universal. Prea epică descrierea? Păi să fim pragmatici!

În primul rând, așa-zisa inițiativă #FărăPenali nu are nicio legătură cu realitatea și nici cu principiile statului de drept.

#FărăPenali e doar un pretext, o etichetă, un laitmotiv al cărui scop e „rebranduirea” unui produs a cărui durată de viață a expirat chiar înainte de a fi epuizat stocul fabricat inițial. E un fel de reinventare a unui produs, un fel de Coca Cola mixată cu ștevie în speranța că, fără a avea, efectiv, vreo valoare sau vreun aport, verdele plantei pus pe etichetă va face ca respectiva băutură să fie privită ca una bio. Corporatiștii care lucrează în marketing înțeleg cu siguranță ce vreau să spun.

În fine. Legea stipulează clar condițiile în care poți ocupa o funcție publică în cazul în care ai o condamnare penală. Principiile democratice unanim recunoscute în lumea civilizată impun ca nicăieri să nu poată fi interzisă exercitarea drepturilor și libertăților electorale ale unui individ doar în baza unei cercetări penale efectuate de procurori și nici în absența unei decizii de condamnare definitivă, pe care numai un judecător o poate emite!

Pentru variație, aș spune că poți ocupa o funcție publică, poți fi chiar președinte, fie și atunci când nevasta îți este cercetată într-un dosar de retrocedări abuzive din care au rezultat foloase necuvenite!

Pentru a înțelege mai bine absurdul și hilarul inițiativei celor care cred că „proprietatea individuală” e o prostie (atunci când proprietarul nu e o corporație, probabil !?) trebuie să spunem că inițiativa #FărăPenali aparține unui partid - USR – care, prin Dosarul nr. 50/2018, este cercetat penal pentru finanțare ilegală a campaniei electorale. Deci, extrapolând puțin aberația, pentru că USR-ul, dată fiind situația mai sus amintită, e “penal” in corpore, membrii lui ar trebui să își dea demisia din funcțiile ocupate în Parlamentul României și, eventual, să revină când vor avea verdictul de nevinovați ori să nu mai revină deloc!

În al treilea rând, USR-ul, al cărui întreg discurs clamează contopirea cu Europa și vehiculează stereotip marota potrivit căreia „PSD-ul ne dă jos de pe continent”, ar trebui să sesizeze faptul că însăși campania de organizare a unui referendum chiar în aceeași zi cu alegerile europarlamentare vine în contradicție cu regulile europene. Comisia de la Veneția, adică acel for de la care suntem îndemnați să luăm „lumină”, Comisia Europeană, Parlamentul European, chiar „secția de propagandă” a „PPE” spun că este recomandabil ca procesul electoral european să nu fie viciat de alte mesaje ori acțiuni capabile să deturneze atenția cetățenilor de la subiectul constituit de Uniunea Europeană și perspectivele sale.

E limpede însă că, dacă USR ar fi cerut organizarea referendumului înainte ori după procesul electoral european, el nu și-ar fi atins ținta, căci scopul nu este cel utopic enunțat, ci este încercarea ridicolă de a determina o masă amorfă de electori să vină la vot și să pună ștampila pe sigla lor. Asta dacă nu cumva Maroon 5 va da vreo cântare pe undeva, iar electoratul cu haștag îi va ignora pe useriști încă o dată!

Revenind la comparația cu „Ferma animalelor”, dacă Orwell ar fi scris romanul distopic după ce i-ar fi cunoscut pe USR-iști și ar fi privit jocul lor politic, putem spune fără a greși că „porcii” din fermă nu ar fi purtat uniforme, ci ar fi avut toți ochelari de vedere cu rame metalice, pentru că, nu-i așa, e mult mai „cool” ca, într-o lume de superficiali, să te pretinzi intelectual și, în esență, să ai aceleași scopuri ca ocupanții „porcăriei”.

Loading...

16 comentarii

Ibram 11:02:34 / 14 Martie 2019
articol

Felicitari autorului acestui articol! E bine că se mai gasesc oameni care au puterea sa explice si locul unde sa o faca.

Răspunde | Raportează | | |+50
Adi 11:26:40 / 14 Martie 2019
Buuun articol

Bravo ! Coerent, la subiect si, din pacate, pentru cei ce vad o alternativa in USR, adevarat.

Răspunde | Raportează | | |+50
Flori 12:14:10 / 14 Martie 2019
Exceptional!

Exceptional articolul! O radiografie a realitatii oilor generatii de politicieni.

Răspunde | Raportează | | |+50
George 12:29:56 / 14 Martie 2019
USR

Corect. USR doar clamează principii. Are dreptate autorul, sunt porcii lui Orwell.

Răspunde | Raportează | | |+50
Daniel 12:59:57 / 14 Martie 2019
Pigmei

USR sunt doar un grup de mestecat clișee

Răspunde | Raportează | | |+26
Mihai 14:01:56 / 14 Martie 2019
Danu

Cel puțin se exprimă. Dându-le. E un proces mai complicat decât pare. Mult mai coerent decit la noul UTC european.

Cititor 16:10:20 / 14 Martie 2019
UE

Felicitări Telegraf si editorialistului pentru seria de articole pe tema partidelor europene si a alegerilor europarlamentare. Sunt subiecte despre care romanul de rand habar nu are. Lasand hahalerele la o parte, oamenii bineintentionati trebuie sa fie cumva informati.

Je 17:00:36 / 14 Martie 2019
Rusinos

Bravo ba deontologule, inca un articol de cacao. Rautatea, prostia si servilismul tau sunt fara margini. Bine ca ti ai dat si comenturi cu ridicari de osanale. Stiu ca pe al meu il vei sterge ca atata poti Iti place sa pupi in dos si sa te pupi in dos. Sa ti fie rusine.

Răspunde | Raportează | | |+87
Leo 17:08:43 / 14 Martie 2019
Pt JE

Un comentariu pe masura intelectului nedezvoltat ce caracterizeaza toata miscarea rezist. Nu sinteti in stare sa purtati un dialog civilizat si din cauza saraciei vocabularului si a lipsei acute de neuroni va exprimati doar prin jigniri. Democratia a fost construita pe dezbateri de idei si pe dialog. Cu jignirile nu o sa avansati nicaieri

Răspunde | Raportează | | |-10
iliescu Ioan 17:21:00 / 14 Martie 2019
ref articol

Traiasca tovarasii KGB-isti

Alexander 17:50:15 / 14 Martie 2019
Pentru Je

Amice, jalnica educatie ai mai primit si limitat intelect mai ai.

Răspunde | Raportează | | |-10
Panseluta 18:40:41 / 15 Martie 2019
Bravo Telegraf, bravo d-le Molnar!

Exceptional articol, exceptionala punerea in scena a Telegrafului, cu nenumarate postari false, venite, chipurile, de la oameni de bine si cu zeci de aprecieri la fel de false ... Domnule asistent de parlamentar, cu siguranta meritati un (Puli)tzer autohton pentru acest articol ... absolut gretos ... multumit de osanalele ridicate de colegii din redactie si de zecile de aprecieri primite? le au baietii cu manipularea, ce naiba, doar sunt profesionisti! – comentariu cenzurat si postat a 2-a oara -

Nu contează cine 09:20:33 / 16 Martie 2019
pentru JE și PANSELUTA

Bre haștag, millenial, ori cum vă identificați voi. În loc să aruncați din astea ironice mai bine ați gândi logic dacă #fară penali e ori nu o caterincă electorală, pusă în scenă de SRI, SIE ori alt grup de manevrat fraieri. Lăsând la o parte comparația cu „porcii„ lui Orwell cam are dreptate nea ăsta. Ei sunt un partid cercetat penal, care strigă #fărăpenali. Exact ca porcii lui Orwel - toate animalele sunt egale în fermă,dar unele mai egale decât altele. Gândiți mă cu neuronul propriu nu mestecați clișee, după care vă dați unulaltuia like-uri.

Panseluta 15:56:18 / 16 Martie 2019
@NU CONTEAZA CINE

Bre nea Cristiane, tu inca mai ai impresia ca eu imi spun parerea pentru a primi like-uri? Spui ca aruncam " de astea ironice"? Nu e nicio ironie, este doar adevarul ... comentariile de lauda la adresa autorului articolului sunt inventate, la fel si like-urile ... nu stiu daca tu gandesti cu neuronul tau sau sefii tai gandesc pentru tine, insa recunosc in postarea ta imbecilitatile cu care PSD -ul pacaleste oamenii, cum ca SRI sau SIE este de vina, Soros, Occidentul, FMI-ul sau "agenturili" straine ... Fara penali in functii publice, indiferent cine a inventat aceasta expresie, este o nevoie fireasca a Romaniei ... mi se pare de bun simt ca orice persoana, condamnata definitiv sa nu mai ocupe vreodata functii publice, din orice partid ar face parte ... iar faptul ca domnul Molnar omite cu buna stiinta sa vorbeasca despre faptul ca insusi marele sef de partid Dracnea este condamnat definitiv spune tot despre valorile dupa care se ghideaza in viata ... asa ca, domnule Cristian, abtineti-va in a da lectii de moralitate in timp ce la Telegraf cenzura si manipularea sunt la ordinea zilei.

NU CONTEAZĂ CINE 18:34:46 / 17 Martie 2019
PANSELUTA

La logoreea de mai sus nu pot decit sa iti spun ca atunci cind esti prost, ori proasta problema nu e a ta. Problema, ca si incazul unui mort e a celorlalti. Uita-te in dex si la prost/proasta parca au pus astia fotografia ta.

12

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Bloguri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1669 secunde