”Ferma animalelor” - „made by” USR

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Ferma animalelor” - „made by” USR

14 Martie 2019 / 10:36 3246 accesări
Ștefan Silviu Molnar

Ștefan Silviu Molnar

Interesantă și plină de contradicții retorica reprezentanților USR, susținătorii „unei altfel de politici”, așa cum spune și unul dintre clișeele des uzitate. Păcat că destinul celebrului George Orwell nu a făcut ca marele scriitor să le urmărească discursul politic, căci în mod cert, ascensiunea porcilor la conducerea „Fermei animalelor” ar fi fost mult mai spumoasă, iar demersul acestora către putere, unul mult mai elaborat în ce privește contradicțiile absurde, răuvoitoare.

Spun asta după ce am văzut câteva intervenții publice ale liderilor USR-iști care clamau necesitatea declanșării unui referendum pe baza inițiativei #FărăPenali. Nu am să nominalizez aici figurile care se îngrămădeau în fața camerelor de luat vederi, frizând absurdul. În fond, toți arată la fel, toți recită aceleași clișee, de multe ori lipsite de logică, precum niște clone ori copii „xerox” nereușite, aruncate într-o bătălie absurdă de o mână a păpușarului universal. Prea epică descrierea? Păi să fim pragmatici!

În primul rând, așa-zisa inițiativă #FărăPenali nu are nicio legătură cu realitatea și nici cu principiile statului de drept.

#FărăPenali e doar un pretext, o etichetă, un laitmotiv al cărui scop e „rebranduirea” unui produs a cărui durată de viață a expirat chiar înainte de a fi epuizat stocul fabricat inițial. E un fel de reinventare a unui produs, un fel de Coca Cola mixată cu ștevie în speranța că, fără a avea, efectiv, vreo valoare sau vreun aport, verdele plantei pus pe etichetă va face ca respectiva băutură să fie privită ca una bio. Corporatiștii care lucrează în marketing înțeleg cu siguranță ce vreau să spun.

În fine. Legea stipulează clar condițiile în care poți ocupa o funcție publică în cazul în care ai o condamnare penală. Principiile democratice unanim recunoscute în lumea civilizată impun ca nicăieri să nu poată fi interzisă exercitarea drepturilor și libertăților electorale ale unui individ doar în baza unei cercetări penale efectuate de procurori și nici în absența unei decizii de condamnare definitivă, pe care numai un judecător o poate emite!

Pentru variație, aș spune că poți ocupa o funcție publică, poți fi chiar președinte, fie și atunci când nevasta îți este cercetată într-un dosar de retrocedări abuzive din care au rezultat foloase necuvenite!

Pentru a înțelege mai bine absurdul și hilarul inițiativei celor care cred că „proprietatea individuală” e o prostie (atunci când proprietarul nu e o corporație, probabil !?) trebuie să spunem că inițiativa #FărăPenali aparține unui partid - USR – care, prin Dosarul nr. 50/2018, este cercetat penal pentru finanțare ilegală a campaniei electorale. Deci, extrapolând puțin aberația, pentru că USR-ul, dată fiind situația mai sus amintită, e “penal” in corpore, membrii lui ar trebui să își dea demisia din funcțiile ocupate în Parlamentul României și, eventual, să revină când vor avea verdictul de nevinovați ori să nu mai revină deloc!

În al treilea rând, USR-ul, al cărui întreg discurs clamează contopirea cu Europa și vehiculează stereotip marota potrivit căreia „PSD-ul ne dă jos de pe continent”, ar trebui să sesizeze faptul că însăși campania de organizare a unui referendum chiar în aceeași zi cu alegerile europarlamentare vine în contradicție cu regulile europene. Comisia de la Veneția, adică acel for de la care suntem îndemnați să luăm „lumină”, Comisia Europeană, Parlamentul European, chiar „secția de propagandă” a „PPE” spun că este recomandabil ca procesul electoral european să nu fie viciat de alte mesaje ori acțiuni capabile să deturneze atenția cetățenilor de la subiectul constituit de Uniunea Europeană și perspectivele sale.

E limpede însă că, dacă USR ar fi cerut organizarea referendumului înainte ori după procesul electoral european, el nu și-ar fi atins ținta, căci scopul nu este cel utopic enunțat, ci este încercarea ridicolă de a determina o masă amorfă de electori să vină la vot și să pună ștampila pe sigla lor. Asta dacă nu cumva Maroon 5 va da vreo cântare pe undeva, iar electoratul cu haștag îi va ignora pe useriști încă o dată!

Revenind la comparația cu „Ferma animalelor”, dacă Orwell ar fi scris romanul distopic după ce i-ar fi cunoscut pe USR-iști și ar fi privit jocul lor politic, putem spune fără a greși că „porcii” din fermă nu ar fi purtat uniforme, ci ar fi avut toți ochelari de vedere cu rame metalice, pentru că, nu-i așa, e mult mai „cool” ca, într-o lume de superficiali, să te pretinzi intelectual și, în esență, să ai aceleași scopuri ca ocupanții „porcăriei”.12
Declarația pe proprie răspundere
Pagina a fost generata in 0.2552 secunde