Fidel Castro a predat temporar puterea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fidel Castro a predat temporar puterea

Eveniment 02 August 2006 / 00:00 797 accesări

Liderul cubanez, unul dintre şefii de stat cu cel mai îndelungat mandat din lume, a fost supus, luni, unei intervenţii chirurgicale pentru oprirea unei hemoragii intestinale, predîndu-i temporar prerogativele puterii fratelui mai mic, Raul Castro. Starea de sănătate a liderului de la Havana a reprezentat întotdeauna un secret de stat în Cuba, făcînd însă obiectul a numeroase speculaţii în străinătate. Liderul comunist, care se apropie de vîrsta de 80 de ani, a respins întotdeauna zvonurile, care au circulat în principal în rîndurile comunităţii cubaneze din Florida, potrivit cărora ar suferi de afecţiuni grave.

S-a afirmat ca lider revoluţionar, luptătorii săi de gherilă reuşind să îl înlăture de la putere pe dictatorul Fulgencio Batista în anul 1959. Orator charismatic, îmbrăcat întotdeauna în uniformă militară de culoare verde, a fost sursă de inspiraţie pentru generaţii întregi de activişti de stînga latino-americani. Lider al Partidului Comunist şi preşedinte al Cubei, Fidel Castro a menţinut un control strict asupra puterii şi, în pofida dificultăţilor economice din anii '90, a refuzat orice tranziţie de la socialism la capitalism, măsură adoptată de multe alte state comuniste după destrămarea Uniunii Sovietice.

Criticii din Cuba şi din străinătate îl acuză că i-a privat pe cetăţenii cubanezi de libertăţile politice şi economice. De altfel, mulţi cubanezi au părăsit ţara, iar Fidel Castro îi consideră pe disidenţi contrarevoluţionari plătiţi de Statele Unite. A fost ţinta mai multor încercări ale Statelor Unite de înlăturare de la putere. Printre acestea s-a numărat şi tentativa eşuată de invazie din Golful Porcilor, din anul 1961, cînd peste 1.000 de exilaţi cubanezi, pregătiţi şi finanţaţi de CIA, au încercat să debarce pe teritoriul cubanez. Ulterior, CIA a încercat de mai multe ori să-l asasineze.

Fidel Castro s-a născut la 13 august 1926, în estul Cubei şi a fost educat în şcoli catolice, urmînd apoi cursurile Universităţii din Havana. S-a căsătorit în anul 1948 cu Mirta Diaz Balart, sora unui oficial din regimul Batista, cu care a avut un fiu, botezat tot Fidel.

Raul Castro, succesor desemnat

Al doilea în ierarhia politică a statului cubanez, Raul Castro este succesorul desemnat al fratelui său, Fidel Castro, deşi nu are charisma şi flerul său politic. În vîrstă de 75 de ani, conduce forţele armate cubaneze, în calitate de ministru al Apărării şi este prim-vicepreşedinte al Consiliului de Stat, fiind cel care, conform Constituţiei, preia puterea în cazul în care şeful statului este bolnav sau moare. Fără a fi un personaj de prim-plan sau a avea calităţile oratorice ale fratelui său, Raul Castro are o influenţă politică puternică, în calitate de secretar-adjunct al Partidului Comunist cubanez.

Încă din perioada luptelor ce au precedat revoluţia din 1959, Raul Castro a fost omul de încredere al fratelui său. Şi-a asumat un rol public mai vizibil în ultimii ani, dar în luna iunie a anunţat că, după moartea fratelui său, Cuba va fi guvernată mai degrabă de o conducere colectivă, afirmînd că numai Partidul Comunist poate prelua succesiunea fratelui său. Raul Castro este văzut de unii analişti mai degrabă ca lider pentru o perioadă de tranziţie, care va impune o deschidere a Cubei, un mediator către un comunism mai deschis sau figura centrală a unei conduceri de stat colective formate din politicieni mai tineri.



12