FIFPro atrage atenţia asupra situaţiei fotbalului din Europa de Est

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
FIFPro atrage atenţia asupra situaţiei fotbalului din Europa de Est
Sport 26 Septembrie 2016 / 18:04 307 accesări 0 comentarii
Fotbalul românesc traversează de mai mulți ani o perioadă în care neplata la timp a salariilor jucătorilor a devenit o regulă

Fotbalul românesc traversează de mai mulți ani o perioadă în care neplata la timp a salariilor jucătorilor a devenit o regulă

FIFPro, sindicatul internaţional al fotbaliştilor profesionişti, a anunţat luni, prin intermediul unui comunicat, faptul că există preocupări crescânde cu privire la starea fragilă a cluburilor de fotbal din Europa de Est, inclusiv România.

Reprezentanţii fotbaliştilor profesionişti s-au întâlnit la sediul FIFPro, în perioada 21-22 septembrie, pentru a discuta situația fotbalului în Europa de Est. 29 de oficiali din 18 ţări au discutat în Olanda despre soluţiile pentru problemele stringente din regiune.

FIFPro consideră că ligile de fotbal din Europa devin tot mai dezechilibrate, atât din punct de vedere financiar, cât şi sportiv. Printre propunerile discutate se numără introducerea unui sistem echitabil de distribuție a veniturilor, criterii riguroase de licențiere a cluburilor, precum și un examen pentru conducătorii cluburilor.

Sindicatul internaţional al fotbaliştilor apreciază faptul că UEFA are un rol primordial în aplicarea fermă a regulilor şi sancțiunilor acolo unde este cazul, iar acest for de conducere ar trebui să nu permită accesul la competițiile UEFA pentru țările care nu respectă legislația muncii.

FIFPro atrage atenţia că, în ţări precum Slovenia, Croația, Cehia și România, mulţi fotbalişti nu au contract de muncă standard şi, implicit, nu beneficiază de condiţii de muncă sigure. Unul dintre subiectele centrale ale discuţiei din Olanda a fost faptul că unii fotbalişti nu sunt plătiţi cu lunile. La unele cluburi importante, există un sistem potrivit căruia jucătorii emblematici, vedetele, îşi primesc salariile la zi, iar ceilalţi se confruntă întârzieri salariale.

Dejan Stefanovic, membru FIFPro şi preşedinte al sindicatului fotbaliştilor din Slovenia, a precizat că jucătorii mai puţin cunoscuţi au prevăzute „perioade de graţie” în contracte, ceea ce înseamnă că pot fi plătiţi cu întârziere. Deseori, aceşti fotbalişti îşi primesc salariile ultimii, după personalul administrativ al clubului.

Vladimir Leonchenko, preşedintele sindicatului fotbaliştilor şi antrenorilor din Rusia, a dezvăluit că politica unor cluburi este să semneze mai întâi contracte, apoi să caute banii pentru a le onora.

Mirko Poledica, preşedintele sindicatului fotbaliştilor din Serbia, a atras atenţia că situaţia se înrăutăţeşte, iar sindicatul a fost nevoit să angajeze mulţi avocaţi pentru a face faţă cazurilor în care jucătorii reclamă neplata salariilor. Federaţia Sârbă de Fotbal a acceptat să introducă noi reguli privind licenţierea în sezonul 2017-2018, deşi zece dintre cele 16 cluburi din prima ligă nu ar îndeplini condiţiile în acest moment.

Potrivit unui studiu FIFPro, peste 41% dintre fotbaliştii din Europa de Est se confruntă cu întârzieri privind plata salariilor.

La ora actuală, două cluburi de fotbal din prima ligă a României sunt în insolvenţă, ASA Tg. Mureş şi CFR Cluj, iar din Liga 2 se află în această procedură cinci cluburi, FC Braşov, CS Mioveni, Dacia Unirea Brăila, CSM Rm. Vâlcea şi Metalul Reşiţa, după ce acestea au intrat în incapacitate de plată.

Taguri articol
FotbalRomâniaFIFProLigaLiga 1Liga a 2-a


Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2115 secunde