Firmele, obligate să aloce sume pentru sponsorizări. Vezi în ce condiții

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un proiect în favoarea sportului românesc

Firmele, obligate să aloce sume pentru sponsorizări. Vezi în ce condiții

Sport, Economie 14 Aprilie 2019 / 13:33 678 accesări

Parlamentari PSD și PNL au depus la Senat un proiect pentru modificarea Codului Fiscal prin introducerea obligativităţii pentru firme să aloce sume, deductibile din 30% din impozitul pe profit, sponsorizărilor, inclusiv asociaţiilor din domeniul sportului.

Propunerea legislativă modifică şi completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal al României.

Art. 25, privind cheltuielile, al. (4), lit. i) se modifică şi completează astfel: "cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, sunt obligatorii pentru societăţile comerciale care activează în România. Contribuabilii efectuează spnsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, acordă burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii reprezentând 30% din impozitul pe profit datorat. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit".

Totodată, la litera i) este introdus un pragraf prin care este creată posibilitatea emiterii unei Hotărâri de Guvern care să stabilească ramurile sportive ce vor beneficia de "un procent din valoarea sponsorizărilor".

Printre acestea, beneficiare vor fi şi Asociaţiile Sportive Şcolare: "Un procent din valoarea sponsorizărilor acordate sportului, va fi alocat sportului şcolar, pentru activitatea Asociaţiilor Sportive Şcolare, înfiinţate conform legislaţiei în vigoare".

Potrivit iniţiativei legislative, introducerea obligativităţii de a efectua sponsorizări se aplică şi microîntreprinderilor, care vor scădea sumele aferente dintr-un procent până la 30% din impozitul pe venit, conform modificărilor aduse al. (1-1) din art. 56 al Codului Fiscal. De asemenea, acestea ar urma să aloce un procent din valoarea sponsorizărilor către sport iar din acesta, un procent va fi alocat pentru activitatea Asociaţiilor Sportive Şcolare.

Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit "se reportează în următorii 7 ani consecutivi", potrivit proiectului, semnat de 31 de deputaţi PSD şi doi deputaţi PNL.

Semnatarii mai arată că prin OUG 25/2018 au fost aduse modificări Codului Fiscal prin care sponsorizările acordate de microîntreprinderi sunt permise acum doar "pentru entităţile de pe lista Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale care sunt acreditate ca furnizori de servicii sociale", ceea ce "pune structurile sportive într-un mare con de umbră".

Parlamentarii mai propun stabilirea, prin Hotărâre de Guvern, de către Ministerul Tineretului şi Sportului "conform planului de guvernare", a unui număr de "15 ramuri sportive de interes naţional, care să beneficieze de următoarea facilitate: Structurile sportive care au CIS şi activează în ramurile sportive de interes naţional stabilite prin HG, care fac dovada afilierii la federaţiile sportive naţionale cu activitate în ramura de sport, beneficiază de o sponsorizare în limita unui procent de 30% din impozitul pe profit (cheltuiala deductibilă pentru societăţile comerciale plătitoare de impozit pe profit) respectiv a unui procent de 30% din impozitul pe cifra de afaceri (cheltuiala deductibilă pentru microîntreprinderi)".

Iniţiatorii argumentează că microîntreprinderile reprezintă aproximativ 60% din societăţile comerciale active din România, cifra de afaceri fiind "foarte mare".

"Excluderea structurilor sportive de la dreptul de a beneficia de sponsorizare de la microîntreprinderi nu numai că încalcă principiul egalităţii de şanse, dar aduce un mare prejudiciu sportului românesc, creând un precedent periculos", notează deputaţii PSD şi PNL.

Proiectul de lege a fost înregistrat, în procedură de urgenţă, la Senat, prim for sesizat, decizională pe iniţiativa legislativă fiind Camera Deputaţilor.



Ştiri recomandate

12