Fitch reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fitch reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Economie 31 August 2024 / 12:01 545 accesări

Agenția de rating Fitch a reconfirmat în data de 30 august 2024 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, precum și perspectiva stabilă.

Decizia reconfirmării ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținută, în opinia agenției, de statutul de membru al Uniunii Europene și de intrările de capital de la Uniunea Europeană care susțin convergența reală a veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică a țării, precum și de evoluția pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicatorilor de guvernanță și dezvoltare umană, care se situează la niveluri superioare față de țările din aceeași categorie de rating (“BBB”).

„Decizia agenției de rating Fitch reconfirmă încrederea în măsurile adoptate de Guvernul României pentru asigurarea sustenabilității finanțelor publice. Este important pentru că termenii și condițiile de finanțare, dar și apetitul mediilor investiționale de pe piața de capital sunt puternic influențate pozitiv de menținerea unui rating recomandat investițiilor și a unei perspective stabile. România înregistrează în acest moment un nivel istoric al investițiilor publice, susținute în mare parte de fonduri europene, în domenii vitale pentru îmbunătățirea calității vieții românilor. Cu toate acestea, este un anunț care trebuie însoțit de un sentiment de responsabilitate față de îmbunătățirea eficienței bugetare și consolidarea fiscală, astfel încât să asigurăm reziliența economiei”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Punctele forte care au condus la menținerea ratingului și a perspectivei sunt contrabalansate de nivelul deficitelor bugetului de stat și ale contului curent în raport cu suverani cu un rating similar, de nivelul ridicat al rigidității bugetare și de poziția datoriei externe nete.

În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2,5% în anul 2024, fluxurile considerabile de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune din Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) și fondurile de redresare și reziliență, vor continua să susțină creșterea și investițiile pe termen mediu. Dincolo de stimularea cererii directe, fondurile UE vor contribui și la potențialul de creștere al economiei, accelerând recuperarea față de nivelul mediu al UE.

Agenția Fitch estimează că datoria publică raportată la PIB va înregistra o creștere, dar în limitele suveranilor cu un rating similar, si cu nivelul medianei actuale „BBB”, care se situează la 58,3%.

Cum se poate modifica ratingul

Principalii factori care pot conduce individual sau colectiv la îmbunătățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt reducerea susținută a deficitului bugetar, care ar susține și o scădere pe termen mediu a datoriei publice exprimată ca procent din produsul intern brut, precum și îmbunătățirea structurală a poziției contului curent prin reducerea îndatorării externe și a riscurilor privind finanțarea externă.

În opinia agenției, principalii factori care pot conduce individual sau colectiv la înrăutățirea ratingului de țară sau a perspectivei sunt o consolidare fiscală insuficientă pe termen mediu, ceea ce ar putea duce la o creștere semnificativă a raportului datorie publică/PIB și materializarea unor efecte negative asupra credibilității politicilor publice, stabilității macroeconomice și lichidității externe, care ar rezulta din deficitele gemene (fiscal și de cont curent) excesiv de mari.



Ştiri recomandate

12