Fiul fostului președinte yemenit cheamă la răzbunare după uciderea acestuia de către houthi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fiul fostului președinte yemenit cheamă la răzbunare după uciderea acestuia de către houthi

Externe 05 Decembrie 2017 / 10:10 655 accesări

Fiul lui Ali Abdullah Saleh, fostul președinte yemenit ucis luni de rebelii houthi după ce a schimbat tabăra în războiul civil din țara sa, a chemat la răzbunare împotriva mișcării șiite proiraniene, a transmis televiziunea saudită al-Ekbariya TV, preluată de Reuters, care precizează că nu a putut verifica deocamdată autenticitatea informației. ''Voi conduce bătălia până când ultimul houthi va fi alungat din Yemen (...) Sângele tatălui meu va fi iadul răsunând în urechile Iranului'', a declarat Ahmed Ali Saleh, citat de televiziunea saudită. El le-a cerut susținătorilor tatălui său să ''ia înapoi Yemenul din mâinile milițiilor houthi iraniene''. Fostul președinte Saleh a fost ucis luni într-un atac al rebelilor houthi după ce și-a abandonat aliații șiiți în favoarea coaliției conduse de Riad.

Moartea lui Saleh complică și mai mult conflictul din Yemen, a cărui evoluție va depinde în mare măsură de partea de care se vor situa partizanii fostului președinte.

Coaliția condusă de saudiți miza pe fostul președinte pentru a le oferi un avantaj decisiv în război.

Saleh avea o largă susținere în Yemen, inclusiv în rândul ofițerilor din armată și al liderilor tribali care s-au aflat în trecut sub comanda sa, iar aliații săi ar putea încă să aibă un impact asupra conflictului din țară.

Ahmed Ali Saleh s-a aflat în arest la domiciliu în Emiratele Arabe Unite — membru cheie al alianței arabe conduse de Arabia Saudită—, unde a deținut funcția de ambasador înainte de a se alătura Arabiei Saudite în lupta împotriva rebelilor houthi, care până în această săptămână au condus o mare parte din Yemen împreună cu fostul președinte Saleh.

Conform unor surse politice, Ahmed Ali Saleh fusese ținut sub pază și fără posibilitatea de a comunica cu exteriorul, într-o vilă din capitala Emiratelor, Abu Dhabi.

Prima sa declarație făcută publică ar putea semnala că foștii săi inamici din coaliție îl aruncă în luptă împotriva houthi.

Ahmed Ali, puternicul fost comandant militar al Gărzilor Republicane de elită ale Yemenului, a părut să fie pregătit pentru a fi succesorul tatălui său și ar putea fi ultima șansă a familiei sale de a-și recâștiga influența.

Liderul houthi, Abdul Malik al-Houthi, a salutat luni, într-un discurs, moartea lui Saleh drept o victorie împotriva unei conspirații trădătoare a inamicilor saudiți ai Yemenului și a chemat la o mare adunare, marți, în apropierea locului loviturilor aeriene. El a întins de asemenea o mână partidului politic al lui Saleh, declarând că mișcarea sa nu are nicio dispută cu acesta, o afirmație semnificativă pentru influența pe care aliații lui Saleh o dețin încă în Yemen, notează Reuters.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1593 secunde