Floriile deschid Săptămâna Patimilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Floriile deschid Săptămâna Patimilor

Religie 01 Aprilie 2018 / 07:30 1463 accesări

Duminica Floriilor este și prima zi din Săptămâna Patimilor, care ne aduce aminte de Patimile, Răstignirea și Îngroparea Domnului. În această perioadă, Biserica invită pe credincioși la rugăciune mai intensă, în fiecare seară oficiindu-se în biserici slujba Deniei. Termenul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” şi se traduce prin „priveghere” sau „slujbă nocturnă”. Astfel, denia este slujba utreniei sau „de dimineaţă”, care se oficiază în seara zilei precedente.

Fecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificaţie deosebită, iar deniile pun în valoare acest lucru.

Sfânta și Marea Luni (denia de Duminică seara) Biserica pomeneşte pe fericitul Iosif care a fost vândut de frații săi, prefigurând astfel pe Hristos, cel ce va fi trădat și părăsit în Patimile Sale.

Sfânta și Marea Marți (denia de Luni seară) ne aduce aminte de pilda celor zece fecioare, cinci înțelepte, iar cinci „nebune”, deoarece nu s-au pregătit cum se cuvine pentru întâmpinarea Mirelui la nuntă (astăzi ar fi asemănate cu domnișoarele de onoare). În fapt, pilda vorbește despre obligația morală a fiecăruia dintre noi de a fi pregătit să întâmpine venirea lui Hristos.

În Sfânta și Marea Miercuri (denia de Marți seară) se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli, precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă, gest profetic al viitoarei puneri în mormânt a Domnului.

În Sfânta și Marea Joi (denia de Miercuri seară) se pomenesc patru momente importante din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos; Cina cea de Taină, ca instituire a Liturghiei creștine; rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Grădina Ghetsimani; prinderea lui Iisus şi ducerea Sa la judecată.

Sfânta și Marea Vineri (Denia de Joi seara, a celor 12 Evaghelii) pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos. Cele 12 Evanghelii relatează modul în care Hristos a fost prins, judecat pe nedrept, batjocorit, răstignit în rând cu tâlharii și, în cele din urmă îngropat.

Sfânta și Marea Sâmbătă (denia de vineri seara – Prohodul Domnului) ne aduce aminte de procesiunea de îngropare a lui Iisus, prefigurată printr-o slujbă în care clerul și credincioșii stau împreună în jurul Sfântului Epitaf (o pânză pictată cu trupul Mântuitorului, coborât de pe cruce și înfășurat în giulgiuri). Totodată, se face pomenire și de pogorârea Mântuitorului la Iad, ca și de eliberarea drepților de acolo.

În această săptămână credincioșii sunt chemați să se ostenească printr-o postire mai aspră. Astfel, cine poate, ține post negru sau ajunează până seara în zilele de luni, marți, miercuri, vineri și sâmbătă.

Duminică, 1 aprilie, și luni, 2 aprilie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia denia la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, începând cu ora 17.00. Tot luni, de la ora 9.00, IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Greacă din Constanța (str. Mircea cel Bărtrân, nr. 36). Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, aduse de la biserica „Sfântul Nectarie” din Constanța.12