FMI recomandă lefuri mai mari la Direcția Mari Contribuabili?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Angajaţi insuficienţi şi prost instruiți

FMI recomandă lefuri mai mari la Direcția Mari Contribuabili?!

Economie 02 Septembrie 2016 / 14:56 1610 accesări

Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să modifice criteriile de selecție a contribuabililor administrați de Direcția Mari Contribuabili (DMC), astfel încât principalul criteriu să fie nivelul cifrei de afaceri, și să asigure salarii competitive angajaților-cheie. Recomandările sunt cuprinse în "Raportul de asistență tehnică privind Îmbunătățirea Administrării Riscului de Conformare pe care îl prezintă Marii Contribuabili", care a fost întocmit în urma vizitei experților Fondului Monetar Internațional din 7-21 aprilie 2016, pe baza datelor valabile în septembrie 2015. "Repartizarea contribuabililor la DMC se realizează incorect. DMC se străduiește să administreze 2.392 de contribuabili ce generează sub 50% din veniturile fiscale totale colectate de ANAF. O selectare mai bună (bazată pe cifra de afaceri a contribuabililor) ar genera 1.200 - 1.400 de contribuabili la DMC, ce ar însuma până la 60% din veniturile totale. (...) Criteriile ar trebui să se aplice contribuabililor din întreaga țară și ar trebui să reprezinte principalul mecanism de a stabili dacă un contribuabil este în portofoliu sau în afara lui“, se subliniază în raportul citat.

În plus, pe termen scurt, FMI susține că ANAF ar trebui să mențină sau chiar să majoreze numărul de angajați ai DMC, chiar dacă prin aplicarea noilor criterii populația administrată de DMC (angajații companiilor din portofoliu - n.r.) s-ar putea reduce semnificativ. "Chiar dacă această populație se va reduce, importanța ei, din punctul de vedere al veniturilor ce trebuie protejate, va crește", se menționează în documentul citat. Totodată, personalul Direcției ar trebui instruit prin cursuri de pregătire profesională, inclusiv prin programe de schimb cu administrațiile fiscale avansate. FMI consideră că este vital ca personalul DMC să fie foarte bine pregătit, ca să poată face față omologilor din firmele de contabilitate.

În același timp, FMI solicită "asigurarea de salarii competitive la nivelul domeniului de activitate, pentru directorii și personalul-cheie din DMC, în mod special pentru inspectorii de control, departamentul juridic și experții TI, pentru a atrage și păstra personalul cu calificări și competențe excepționale", se mai arată în documentul citat.12
Pagina a fost generata in 0.1524 secunde