Forța de strângere a mâinii ar putea prezice riscurile cardiace și de AVC

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Forța de strângere a mâinii ar putea prezice riscurile cardiace și de AVC
Sănătate 15 Mai 2015 / 00:00 630 accesări 0 comentarii

Un studiu publicat ieri în jurnalul medical ”The Lancet” susține că forța de strângere a mâinii ar putea prezice riscurile de criză cardiacă sau de accident vascular cerebral. ”Forța de strângere a mâinii ar putea fi un test ușor și ieftin pentru evaluarea riscurilor de deces și de boli cardiovasculare”, afirmă cercetătorul Darryl Leong de la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada, care a condus studiul.

În cadrul unei cercetări epidemiologice de mare amploare, cu participarea a peste 140.000 de persoane între 35 și 70 de ani din 17 țări, a fost măsurată forța strângerii mâinii, cu un aparat special, dinamometrul de mână. Pe timpul celor patru ani cât au fost ținuți sub observație participanții la studiu, cercetătorii au analizat legătura dintre forța mâinii și sănătatea lor în ceea ce privește apariția unor boli ca diabetul, cancerul, maladii cardiovasculare sau decese premature. Rezultatul a arătat o corelație destul de semnificativă între slăbiciunea strângerii mâinii și riscul de deces din cauza oricărei boli dintre cele menționate. Pierderea cu 5 kilograme a forței de strângere a mâinii este asociată cu o creștere cu 7% a riscului de criză cardiacă și cu 9% a riscului de a suferi un accident vascular cerebral (AVC). Testul forței de strângere a mâinii este un indice mai fiabil decât presiunea arterială sistolică pentru prezicerea morții premature, potrivit ”The Lancet”.

Corelația funcționează chiar și după luarea în considerare a factorilor de risc clasici, precum vârsta, fumatul sau consumul de alcool.Pagina a fost generata in 0.1709 secunde