Fostul deputat Gabriel Bivolaru, condamnat la 11 ani de închisoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fostul deputat Gabriel Bivolaru, condamnat la 11 ani de închisoare

Eveniment 18 Decembrie 2015 / 11:21 1130 accesări

Fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost condamnat vineri la 11 ani de închisoare și doi ani de interzicere a unor drepturi, de magistrații Tribunalului Constanța, în dosarul în care a fost judecat pentru furt calificat, complicitate la această infracțiune, evaziune fiscală și spălare de bani. Instanța a dispus ca din pedeapsă să se scadă perioada pe care Bivolaru a petrecut-o în arest preventiv: 6 august 2013 - 11 decembrie 2013. Cei zece complici ai lui Bivolaru au primit, la rândul lor, între doi și zece ani de detenție. În plus, judecătorii au hotărât ca inculpații să plătească în solidar statului român suma de 716.300 de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit. De asemenea, inculpații trebuie să achite SC CONPET SA Ploieşti, în total, peste 900.000 de lei, contravaloarea tonelor de țiței sustrase din conductele companiei. Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.

Conform rechizitoriului, Bivolaru şi cei zece complici ai săi au intrat în atenţia procurorilor în luna mai a anului 2013. Anchetatorii au aflat că în apropierea haltei Dorobanţu, într-o parcare ce, la prima vedere, ar fi fost utilizată de şoferii de tiruri pentru a se odihni, se afla, de fapt, un punct de furat produs petrolier din magistrala Conpet, cu ajutorul unei instalaţii artizanale. Procurorii au descoperit că în acea parcare au locuit şi au fost întreţinute persoane din Republica Moldova, care aveau sarcina de a supraveghea orice mişcare suspectă din zonă. „Paznicii” erau instruiţi să aibă un comportament discret pentru a nu atrage atenţia. Anchetatorii au montat în zonă o cameră de supraveghere şi au observat cum suspecţii veneau cu autotrenuri ce ascundeau în interiorul lor rezervoare de câte 30 de tone, la suprafaţă fiind încărcat grâu pentru a da impresia că se transportă cereale.

Pentru a nu atrage atenţia celor de la Conpet, care urmăresc presiunea pe magistrale, maşinile stăteau la încărcat toată noaptea. Ulterior, ţiţeiul ajungea la SC Romeco International Service SRL, o rafinărie din Năvodari, administrată de Gabriel Bivolaru. Anchetatorii spun că, cel mai probabil, marfa era distilată şi se obţinea o benzină de proastă calitate, vândută la negru. La un moment dat, suspecţii şi-au încetat activitatea la Dorobanţu din cauza unor scurgeri de informaţii, spun procurorii. O nouă instalaţie artizanală a fost montată pe o altă conductă Conpet, punctul de încărcare a ţiţeiului furat aflându-se în mijlocul unui lan de floarea-soarelui din Cumpăna. La primul transport de ţiţei de la Cumpăna la rafinăria din Năvodari, oamenii legii i-au luat pe suspecţi ca din oală.



12