Fostul manager al Spitalului Județean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prejudiciu de peste 2.000.000 de lei

Fostul manager al Spitalului Județean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

Justiție 19 Octombrie 2016 / 14:37 2026 accesări

După ce a fost condamnat în luna august la patru ani și patru luni de detenție de Tribunalul Constanța (decizia nu este definitivă), fostul director al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, Dănuț Căpățînă, mai primește o veste proastă. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis miercuri în judecată într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, și conflict de interese. Potrivit anchetatorilor, "în perioada 2010-2016, inculpatul Căpățînă Dănuț, în calitate de manager al SCJU Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția deținută, în legătură cu încheierea a șase contracte având ca obiect servicii de secretariat și recepție. Contractele respective au fost încheiate cu SC Mara Investcom SRL (societate pe care o controla prin intermediul fostei sale soții), fără organizarea unei proceduri de atribuire care să asigure o utilizare eficientă a fondurilor publice și promovarea concurenței dintre operatorii economici", se arată într-un comunicat de presă remis de DNA.

Anchetatorii spun că serviciile oferite de SC Mara Investcom SRL au fost achiziționate la prețuri supraevaluate față de costul efectiv al acestora, "în vederea obținerii unor foloase necuvenite pentru sine în valoare de 1.464.832,63 lei", adaugă anchetatorii. Procurorii DNA au evaluat prejudiciul provocat unității sanitare constănțene la suma totală de 2.089.997,87 lei. Aceștia au pus sechestru asupra unor sume de bani existente în contul deschis la o unitate bancară de firma SC Mara Investcom SRL. "De asemenea, procurorii au mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin unei societăți comerciale, în calitate de parte responsabilă civilmente, firmă la care este acționar inculpatul Căpățînă Dănuț", se mai precizează în comunicatul citat. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Constanța.

Amintim că, în luna august, magistrații Tribunalului Constanța l-au condamnat pe Dănuț Căpățînă la o pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare și interzicerea unor drepturi, pentru tentativă de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. În speța cu pricina, Căpățînă a fost învinuit că, în calitate de director al unității sanitare, ar fi încălcat legislația privind achizițiile publice, pentru a favoriza o firmă care intenționa să obțină contractul de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal.

Dănuț Căpățînă mai este judecat într-un alt dosar instrumentat de DNA pentru cinci infracțiuni de luare de mită, dintre care trei în formă continuată, și spălare de bani. Speța respectivă se află pe rolul Tribunalului București.12
Pagina a fost generata in 0.1602 secunde