Fostul preşedinte al Egiptului ar putea fi ucis de condiţiile de detenţie?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fostul preşedinte al Egiptului ar putea fi ucis de condiţiile de detenţie?!

Externe 28 Martie 2018 / 17:10 430 accesări
Fostul preşedinte egiptean islamist Mohamed Morsi

Fostul preşedinte egiptean islamist Mohamed Morsi

Fostul preşedinte egiptean islamist Mohamed Morsi este ţinut în detenţie în condiţii care nu respectă standardele internaţionale şi care ar putea conduce la moartea sa prematură, se arată într-un raport publicat miercuri de o comisie britanică independentă, relatează AFP, potrivit agerpres.ro. După destituirea sa de către armată condusă pe atunci de Abdel Fattah al-Sissi, care a fost ales apoi preşedinte, Mohammed Morsi, în vârstă de 66 de ani, a fost condamnat în total la 45 de ani de închisoare în două dosare - incitare la violenţă împotriva manifestanţilor la sfârşitul anului 2012 şi spionaj în favoarea Qatarului.

În prezent, el este ţinut în izolare 23 de ore pe zi în condiţii de detenţie care ar putea constitui acte de tortură sau tratamente inumane şi degradante, potrivit unui raport al unei comisii britanice independente însărcinate să ancheteze soarta lui Morsi.

„Concluziile noastre sunt categorice”, a declarat deputatul Crispin Blunt, preşedintele comisiei, prezentând raportul parlamentului britanic. „În privinţa stării sale de sănătate, refuzul unui tratament medical la care el are dreptul poate conduce la moartea sa prematură”, a adăugat el, în condiţiile în care preşedintele Mohammed Morsi suferă de diabet şi insuficienţă renală. Potrivit lui Crispin Blunt, „întregul comandament până la actualul preşedinte” ar putea fi tras la răspundere pentru această situaţie. Citat în raport, Abdullah Morsi, fiul fostului preşedinte, a făcut apel la comunitatea internaţională să denunţe aceste condiţii de detenţie şi să facă presiuni asupra „guvernului egiptean pentru a-i permite familiei fostului preşedinte să-l viziteze şi să poată primi tratament medical”. „Nu vrem ca Mohammed Morsi să moară în închisoare”, a insistat el.

Comisia precizează că şi-a întocmit raportul pe baza „dovezilor disponibile” şi a precizat că a cerut fără succes autorităţilor egiptene să se întâlnească cu Mohammed Morsi.12