Fostul primar din Năvodari, trimis în judecată. Va intra din nou în pușcărie?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Problemele vin de la Tabăra de copii

Fostul primar din Năvodari, trimis în judecată. Va intra din nou în pușcărie?

Administrație 19 Septembrie 2017 / 15:02 2170 accesări

Nici bine nu a ieșit din închisoare că fostul primar din Năvodari Nicolae Matei riscă să intre din nou după gratii. Procurorii l-au trimis în judecată pe Matei, în stare de libertate, pentru infracțiunile de abuz în serviciu și conflict de interese. Alături de el, au fost trimiși în judecată fostul secretar al orașului Năvodari Ștefan Ciocănel și Neculai Dima, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale. Ciocănel și Dima au fost trimiși în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu.

AU FĂCUT CE-AU VRUT CU TABĂRA DE COPII, SPUN PROCURORII

În rechizitoriul întocmit, procurorii au explicat că, în perioada 2008 - 2011, Nicolae Matei, beneficiind de sprijinul celorlalți doi inculpați, a făcut demersuri ilegale pentru scoaterea abuzivă a mai multor imobile din patrimoniul unei societăți comerciale ce administra Tabăra de copii Năvodari. „La data de 18 noiembrie 2008, inculpatul Matei Nicolae, în calitate de primar al orașului Năvodari, în mod nelegal, a emis o adresă care a stat la baza emiterii, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 6,2 ha teren, la acel moment folosită de societatea comercială ce administra tabăra și care aparținea în realitate orașului Năvodari. Prin acest document, s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului respectiv al altei societăți comerciale controlate de edil și administrate de inculpatul Neculai Dima. În realitate, această firmă era îndreptățită să-i fie retrocedată o suprafață de teren asemănătoare, dar situată într-o altă zonă, cu un potențial turistic mult mai mic”, se arată într-un comunicat al DNA. Procurorii au mai spus că, prin aceste demersuri infracționale, a fost creat un prejudiciu de peste 3,5 milioane de euro în dauna Primăriei Năvodari și a societății care avea dreptul la respectivul teren. Această sumă reprezintă contravaloarea terenului la data săvârșirii faptei.

HOTĂRÂRE ILEGALĂ?

În același context, procurorii au explicat că, în 2011, Nicolae Matei a inițiat, cu încălcarea prevederilor legale, o hotărâre de Consiliu Local, prin care 298 de clădiri situate în Tabăra de copii Năvodari au fost inventariate în domeniul privat al orașului Năvodari. Hotărârea a reprezentat o expropriere în adevăratul sens al cuvântului, clădirile societății respective fiind scoase din patrimoniul acesteia și introduse în cel al orașului Năvodari, fără ca această operațiune să fie justificată ori să fi fost precedată de plata unei despăgubiri. Ulterior, Primăria orașului Năvodari a vândut la licitație publică o parte din bunurile respective, în condițiile în care societatea contestase executarea silită și achitase, cel puțin parțial, datoria invocată de instituția publică. În acest fel, a fost produs un prejudiciu firmei respective, evaluat la peste 4 milioane de lei. Amintim că Nicolae Matei mai are la activ două dosare penale de corupție. Într-unul dintre ele, a fost condamnat la închisoare.12