Franţa aruncă pisica migrantă peste orice gard, numai al ei să nu fie! Totul, în numele solidarităţii şi a legislaţiei maritime

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Franţa aruncă pisica migrantă peste orice gard, numai al ei să nu fie! Totul, în numele solidarităţii şi a legislaţiei maritime

Externe 25 Septembrie 2018 / 13:59 219 accesări

Câteva zeci de migranţi au fost salvaţi de nava umanitară Aquarius şi stau la mila autorităţilor franceze şi italiene. Problema este că aceste autorităţi vorbesc în numele solidarităţii şi se acuză una pe cealaltă pe motive... geografice. În tot acest timp, oamenii stau la bordul navei şi aşteaptă să li se hotărască viitorul.

Ministrul francez al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, se ascunde după... UE. Ea şi-a exprimat speranţa ca Uniunea Europeană să dea un răspuns „în cursul zilei” de marţi în cazul navei umanitare Aquarius, care a cerut aprobare pentru a debarca în Marsilia (sud-estul Franţei) cu 58 de migranţi salvaţi la bord, informează AFP. „De ieri (luni), miniştrii de interne ai UE lucrează în acest sens, sper să avem un răspuns în cursul zilei”, a explicat ea la postul Sud Radio. „Se va găsi o soluţie”, a asigurat ea, evocând că alte crize similare au fost rezolvate în ultimele luni printr-un acord între părţi privind distribuirea refugiaţilor între mai multe ţări europene.

După ce Italia şi-a închis porturile în faţa migranţilor, navele care acordă asistenţă refugiaţilor aflaţi în pericol în Marea Mediterană întâmpină în mod regulat dificultăţi în debarcarea pasagerilor lor în Europa. Spre deosebire de Spania, Franţa nu a permis niciodată navelor umanitare să acosteze, argumentând că, în temeiul legislaţiei maritime, migranţii salvaţi trebuie debarcaţi în cel mai apropiat „port sigur”. Or, portul cel mai apropiat de coastele libiene, „ştim cu toţii, este Italia sau Malta”, a reiterat ministrul pentru afaceri europene francez. „Nu vom reinventa geografia”, a insistat ea. „Europa este de zece ori mai solidară decât înainte, de aceea spunem Italiei, ideea închiderii porturilor sale pentru persoanele aflate în primejdie este împotriva legii, este contrară umanităţii”, a pledat ministrul francez. „Ceea ce regretăm este faptul că unele ţări europene s-au autoexclus de la această solidaritate europeană, care este indispensabilă”, a adăugat Nathalie Loiseau.

În cursul dimineţii, ministrul economiei şi de finanţe francez Bruno Le Maire a declarat pentru BFMTV că „pentru moment, Franţa spune nu” debarcării Aquarius pe teritoriul său, cerând respectarea regulilor europene, conform cărora nava cu migranţi salvaţi trebuie să debarce în cel mai apropiat „port sigur”.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2166 secunde