Franța, paralizată de greve și protestele împotriva noii legi a pensiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Guvern versus sindicate în reforma pensiilor Franța, paralizată de greve și protestele împotriva noii legi a pensiilor
Externe 08 Decembrie 2019 / 18:14 420 accesări 0 comentarii

Primul ministru francez, Edouard Philippe, a declarat că este hotărât să finalizeze reforma sistemului de pensii propus de guvernul său, însă liderul sindicatului CGT a transmis că va lupta până la retragerea proiectului. Sistemele de transport franceze au fost paralizate duminică pentru a patra zi, în timp ce sindicatele Căilor Ferate şi sistemul de transport public din Paris RATP şi-au menţinut greva împotriva reformei pensiilor.

„Sunt hotărât să duc această reformă a pensiilor până la capăt, o voi face respectuos şi voi aborda îngrijorările oamenilor în legătură cu aceasta", a declarat Philippe pentru săptămânalul Le Journal du Dimanche. „Dacă nu punem în aplicare o reformă minuţioasă, serioasă şi progresivă astăzi, altcineva va face una mâine, dar într-adevăr cu brutalitate”, a adăugat el. Philippe a spus vineri că va prezenta miercuri o schiţă detaliată a planului de reformă a pensiilor.

Liderul CGT, Philippe Martinez, a declarat că uniunea sa va menţine protestul până când guvernul renunţă la plan. „Vom continua până când planul va fi retras”, a spus el pentru JDD. „Lasă-l să asculte furia oamenilor. Lasă-l să spună, că numai idioţii nu se răzgândesc niciodată. Lasă-l să se întoarcă de unde a plecat", a spus Martinez, cu referire la premierul Philippe, adăugând că "nu există nimic bun" în planul de reformă al guvernului.

Franţa are unul dintre cele mai generoase sisteme de pensii din ţările OCDE. Preşedintele Emmanuel Macron a fost ales în 2017 pe o platformă de liberalizare a economiei şi de reformare a sistemului de pensii. Macron vrea să introducă un sistem de pensii cu drepturi egale pentru toată lumea şi să elimine un set de sub-sisteme în baza cărora unii lucrători de la SNCF, RATP şi alte instituţii se pot pensiona la vârsta de 50 de ani, cu un deceniu înaintea celorlalţi. Sindicatele planifică o a doua manifestaţie marţi, în urma unei prime manifestaţii care s-a desfăşurat joi, când 65.000 de oameni au marşăluit la Paris şi 806.000 au luat parte la proteste la nivel naţional, potrivit cifrelor poliţiei.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1363 secunde