Franța: peste 135.000 de participanţi, 1.723 de „veste galbene“ reţinute, jurnalişti răniţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bilanţ cutremurător

Franța: peste 135.000 de participanţi, 1.723 de „veste galbene“ reţinute, jurnalişti răniţi

Externe 09 Decembrie 2018 / 15:00 339 accesări

Un număr record de persoane reţinute de forţele de ordine din Franța, în ceea ce se poate numi „Actul patru”, nume sub care au avut loc sâmbătă manifestaţiile organizate de „vestele galbene” în Franţa. Filiale de bănci, magazine, staţii de autobuz şi restaurante au fost vandalizate în Paris şi mai multe oraşe din Hexagon, iar mai mulţi jurnalişti au acuzat forţele de ordine de violenţe. Cel mai recent bilanţ, prezentat duminică dimineaţă de Ministerul de Interne, citat de Le Parisien, arată: 1.723 de reţineri în întreaga Franţă, dintre care 1.220 de persoane au fost plasate în custodia poliţiei, scrie News.ro. Aproximativ 136.000 de persoane au participat la evenimentele de stradă, acelaşi număr care a fost înregistrat şi la manifestările de pe 1 decembrie, a precizat palatul Beauvau. Potrivit unui bilanţ naţional provizoriu, „179 de persoane au fost rănite pe întreg teritoriul şi au primit îngrijiri medicale”. La Paris, 1.082 de persoane au fost reţinute. Într-un mesaj publicat pe Twitter, preşedintele Emmanuel Macron a mulţumit „tuturor forţelor de ordine mibilizate” pentru „curajul” şi „profesionalismul excepţional” de care au dat dovadă. Preşedintele va face declaraţii la începutul săptămânii.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, mai multe maşini au fost incendiate, vitrinele unor magazine şi restaurante au fost sparte, câteva stadii de autobuz au fost vandalizate în Paris, dar şi în oraşe precum Bordeaux, Marsilia, Toulouse şi Nantes. În Arondismentul 17 din Paris, mai mulţi bărbaţi au încercat să spargă un magazin de bijuterii, însă proprietarul - bijutier de patru decenii - a tras spre ei cu gloanţe de cauciuc şi grupul s-a dispersat. În Franţa, forţele de ordine au răspuns cu tunuri cu apă, gaze lacrimogene, au intervenit cu blindate şi, în Capitală, au blocat mai multe artere importante.

Mai mulţi reporteri şi fotografi au fost răniţi. Unii au acuzat forţele de ordine că au tras cu gaze lacrimogene direct spre ei şi că le-au confiscat echipamentele de protecţie, expunându-i. Prim-ministrul Edouard Philippe a declarat sâmbătă seară: „Vigilenţa şi mobilizarea sunt încă necesare în Paris şi în anumite oraşe de provincie. Vreau să salut buna pregătire a forţelor de ordine. Am conceput un plan excepţional prin alegerea unui dispozitiv axat pe mobilitate permanentă a forţelor de ordine”. Philippe a mulţumit în numele Guvernului „tuturor celor care au apelat la calm săptămâna aceasta”, printre care politicieni şi reprezentanţi sindicali. „Este timpul dialogului, a început prin dezbateri, prin întâlniri pe teren. Dialogul a început, trebuie să continue. Naţiunea franceză trebuie să se regăsească. O taxă nu poate ameninţa unitatea naţională”, a concluzionat prim-ministrul.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1668 secunde