​Fumul produs de incendiile din Australia va face inconjurul planetei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avertisment NASA ​Fumul produs de incendiile din Australia va face inconjurul planetei
Externe 15 Ianuarie 2020 / 20:00 650 accesări 0 comentarii

NASA avertizează că fumul produs de incendiile din Australia va face cel puţin un „circuit complet” al planetei, revenind în punctul de plecare.

Folosind o flotă de sateliţi, agenţia spaţială NASA a analizat fumul şi aerosolii care provin de la incendiile din Australia. Rezultatele studiilor indică faptul că fumul a străbătut deja „o jumătate de planetă”, afectând calitatea aerului din ţările prin care a trecut. Australia este devastată de cele mai grave incendii înregistrate în ultimele decenii, o mare parte a ţării fiind cuprinsă de flăcări de la sfârşitul lunii iulie. Cel puţin 28 de persoane au murit la nivel naţional, iar în statul New South Wales, peste 3.000 de case au fost distruse sau grav deteriorate. Autorităţile se luptă pentru a menţine situaţia sub control. Până la data de 8 ianuarie, fumul străbătuse deja jumătate din traseul care face „înconjurul Pământului”, traversând America de Sud şi producând modificări de culoare a cerului, în special la răsărit şi apus a declarat NASA.

Fumul provocat de incendiile australiene a cauzat, de asemenea, probleme în ceea ce priveşte calitatea aerului din Noua Zeelandă şi a întunecat culorea zăpezii din munţi, a adăugat NASA. În plus, la începutul lunii ianuarie, gheţarii Fox şi Franz Josef din Noua Zeelandă s-au înroşit din cauza fumului.„Condiţiile fără precedent” de căldură înăbuşitoare, combinată cu uscăciune extremă, au dus la un număr „neobişnuit de mare” de fenomene pirocumulonimbus - adică furtuni provocate de foc, declanşate de o ridicare de cenuşă, fum şi material arzător - a declarat agenţia spaţială. Pe fondul acestor fenomene, fumul poate ajungă în stratosferă, la altitudini de peste 1600 de metri, de unde ajunge la mii de kilometri distanţă, afectând condiţiile atmosferice din întreaga lume, a declarat NASA. Cercetătorul Nicolas Bellouin, de la Universitatea Reading, a comentat că „dacă asemenea incendii se vor petrece în fiecare an, sau chiar la doi ani, impactul asupra calităţii aerului şi a climei va deveni extrem de puternic”.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1745 secunde