„Gâlcevile din Chioggia“, un elogiu adus veseliei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La „Seri de teatru la Pontul Euxin“ „Gâlcevile din Chioggia“, un elogiu adus veseliei
Cultură 21 August 2019 / 16:36 1172 accesări 0 comentarii

A fost o atmosferă de veselie, în weekend-ul ce s-a încheiat, în Amfiteatrul din Parcul Tăbăcărie. În acest cadru natural special, aflat sub cerul liber, publicul constănțean a văzut, pe 15 și pe 16 august, comedia „Gâlcevile din Chioggia“, de Carlo Goldoni, în regia lui Daniel Nițoi.

Spectacol „viu”, dinamic și antrenant a purtat publicul în vârtejul micii așezări cu ieșire la mare, Chioggia, situată la 38 de kilometri de Veneția, unde principala preocupare a bărbaților este pescuitul pe tartanale, în timp ce nevestele și fiicele rămase acasă, așteptându-și soții sau drăguții, croșetează și se ceartă cât e ziua de lângă. Disputa lor se întețește în lipsa bărbaților, dar începe a se domoli când pescarii pășesc pe uscat. Însă, până a se stinge cu totul, focul mocnește și e nevoie de intervenția locțiitorului cancelarului, pentru a aplana conflictul, în felul lui nu tocmai ortodox. Dar totul e bine când se termină cu bine.

Spectacolul „Gâlcevile din Chioggia“, un elogiu închinat veseliei, a adus pe aceeași scenă studenți și cadre didactice de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius“, actori de la Teatrul de Stat Constanța, precum și actori din București, printre care și Eugen Cristea. Acesta din urmă a creat un rol savuros în rolul bâlbâitului jupân Fortunato, care a avut și rolul de prezentator al tablourilor spectacolului.

Amuzamentul a fost stârnit nu doar de gâlceava femeilor în care sunt antrenanți și bărbații, dar și de „epitetele“ comice atribuite personajelor (Brânzuca, Gură-Spartă, Gălușcă, Broboadă, Vânjosul, Poponete), pentru că în Chioggia nimeni nu scapă de porecle.

Au dat viață pitoreștilor personaje: Andu Axente (jupân Toni, proprietar de tartană pescărească), Mirabela Moroșanu (mătușa Pasqua, soția Jupânului toni), Cătălina Oțeleanu (Lucietta, sora jupânului Toni), Andrei Cantaragiu (Titta-Nane, tânăr pescar), Grațian Prisacariu (Beppe, fratele jupânului Toni), Eugen Cristea (jupân Fortunato, pescar), Loredana Adăscăliței (mătușa Libera, soția jupânului Fortunato), Denisa Todireanu (Checca, sora mătușii Libera), Iuliana Melnic (Orsetta, sora mătușii Libera), Vasile Filipescu (jupân Vicenzo, pescar, curierul cancelariei), Teodor Marcu (Toffolo) și Jean Lemne (Isidoro, locțiitor al cancelarului).

Asistent de regie al spectacolului „Gâlcevile din Chioggia“ este Vasile Filipescu, coregrafia este creată de Mădălina Mechenici, scenografia e realizată de Puiu Iordăchescu, iar muzica, de Eugen Cristea.

Cele două reprezentații ale spectacolului au fost incluse în proiectul „Seri de teatru la Pontul Euxin“, organizat de Ghiuvelichian Clara PFA și finanțat de Primăria Municipiului Constanța, care se desfășoară în perioada 1-25 august.

Săptămâna aceasta, ultima din cadrul proiectului, publicul mai poate vedea, începând cu ora 21.00, următoarele spectacole:

Joi, 22 august

21.00-22.45 - music-hall-ul „Cocoșatul de la Notre Dame“

Atelier de Teatru Forum

Vineri, 23 august

21.00-22.45 - teatru „Gâlcevile din Chioggia“

Atelier de Teatru Forum

Sâmbătă, 24 august

21.00-22.45 - teatru „Plata birului“

Atelier de Teatru Forum

Duminică, 25 august

21.00-22.45 - teatru „Carte de vizită“

Atelier de Teatru Forum.

Din aceeaşi secţiune
Vezi mai multe ştiri


Pagina a fost generata in 0.152 secunde