Ganea este doar al șaselea stranier din istoria lui Athletic Bilbao

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fotbal

Ganea este doar al șaselea stranier din istoria lui Athletic Bilbao

Sport 16 Ianuarie 2018 / 16:54 994 accesări
Cristian Ganea va intra în istoria clubului Athletic Bilbao

Cristian Ganea va intra în istoria clubului Athletic Bilbao

Fotbalistul român Cristian Ganea va fi doar al șaselea străin din istoria de aproape 120 de ani a clubului basc Athletic Bilbao, exceptându-i pe fondatorii britanici ai grupării. Conform cotidianului spaniol Marca, înaintea lui Ganea au jucat la Bilbao brazilianul Vicente Biurrun, venezueleanul Fernando Amorebieta, mexicanul Javier Iturriaga, francezul Bixente Lizarazu și un alt francez, Aymeric Laporte, acesta din urmă fiind singurul străin din lotul actual.

Portarul Vicente Biurrun s-a născut la Sao Paulo, unde munceau părinţii săi basci, apoi a revenit în Spania şi a jucat la Bilbao, între 1990 şi 1994.

După el a sosit la Athletic Bixente Lizarazu, jucător născut în regiunea bască a Franţei. El a evoluat puţin timp la Bilbao, înainte de a ajunge în Germania, la Bayern Munchen.

Născut la Cantaura, în Venezuela, Amorebieta a venit de mic în Ţara Bascilor, la Iurreta. A intrat în clubul Athletic în 1996, la 11 ani, ca jucător la echipele de copii şi juniori, şi a rămas până în 2013, evoluând din 2005 la formaţia de seniori.

Javier Iturriaga s-a născut la Ciudad de Mexico, din părinţi basci, care s-au stabilit în anii 80 în Mexic. El a locuit în această ţară până la 13 ani, când a plecat în Marea Britanie, unde a stat un an, înainte de a veni la Bilbao. Mijlocaşul nu a jucat la Athletic decât un sezon, în 2006-2007.

În acest moment, Athletic Bilbao, locul 11 în La Liga, are un singur străin în lot, pe francezul Aymeric Laporte, în vârstă de 23 de ani. El este născut la Agen, în Franţa, dar are un străbunic basc. Laporte și-a început junioratul la un club din regiunea franceză a Ţării Bascilor, Bayonne, şi apoi a evoluat la Basconia înainte de a ajunge la Athletic.

Athletic Bilbao este un club cunoscut pentru politica sa de a recruta numai jucători basci sau cu rădăcini basce. Bilbao este club fondator al campionatului spaniol şi împreună cu Real Madrid şi FC Barcelona formează grupul echipelor care nu au retrogradat niciodată din primul eşalon. În ciuda acestei politici restrictive de selecţie, Bilbao a câştigat de opt ori campionatul spaniol şi de 23 de ori Cupa Regelui.

Reamintim că Athletic Bilbao a confirmat luni, pe site-ul oficial, transferul fundaşului stânga Cristian Ganea, de la FC Viitorul, începând cu data de 1 iulie 2018. Ganea va semna pe trei sezoane cu Athletic Club Bilbao (2018-2019, 2019-2020 și 2020-2021), cu opțiune de prelungire pentru un sezon suplimentar. Cristian Ganea va fi jucătorul Viitorului până pe 30 iunie 2018, astfel încât va juca restul sezonului 2017-2018 pentru campioana României.

Ganea, în vârstă de 25 ani, a crescut în Țara Bascilor, la Basauri, unde locuiește familia sa și unde s-a format ca fotbalist la centrele de copii și juniori ale cluburilor Basconia și Indartsu. El a jucat apoi la formațiile spaniole Mallorca B și Santanyi. Originar din Bistrița, Ganea a evoluat în România la ASA Tîrgu Mureș, CS Universitatea Craiova, Săgeata Năvodari și FC Braşov. În 2015 a ajuns la FC Viitorul, echipă alături de care a devenit campion al Ligii 1, doi ani mai târziu. El are patru selecții la prima reprezentativă a României, pentru care a debutat pe 13 iunie 2017, în meciul amical câștigat împotriva selecționatei din Chile, scor 3-2.12
Pagina a fost generata in 0.2648 secunde